18 milioane de persoane cu vârsta între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană erau anul trecut liber profesionişti fără angajaţi, cu alte cuvine lucrători pe cont propriu, ei reprezentând 9% din totalul persoanelor angajate, arată datele publicate luni de Eurostat, potrivit Agerpres.

Statele membre cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu sunt Grecia (21% din totalul persoanelor angajate), urmată de Italia (15%), Polonia şi România (ambele cu 14%).

În contrast, ţările cu cea mai mică pondere a lucrătorilor pe cont propriu în totalul persoanelor angajate sunt Danemarca şi Luxemburg (ambele cu 4% din din totalul persoanelor angajate), urmate de Germania şi Suedia (ambele cu 5%).

Pe sectoare de activitate, aproape o cincime (19%) din numărul total al lucrătorilor pe cont propriu din UE lucrau în 2019 în sectorul „agricultură, forestier şi pescuit”. Urmează lucrătorii pe cont propriu din „comerţul angro şi cu amănuntul, repararea vehiculelor cu motor şi motocicletelor” şi „activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice” (ambele cu 14%), „construcţii” (11%), „activităţi în domeniul sănătăţii umane şi asistenţei sociale” (7%).