Partidul Social Democrat (PSD) consideră că România nu poate fi redresată prin austeritate aplicată fără discernământ și că povara echilibrării bugetare nu trebuie pusă exclusiv pe umerii celor mai vulnerabile categorii sociale și economice.
PSD refuză tăierile care afectează veniturile mici și IMM-urile
În acest context, PSD pregătește un al doilea pachet de reforme fiscale, pe care îl va propune Guvernului. Acesta este structurat pe două direcții principale: corectarea măsurilor considerate excesive din primul pachet fiscal și introducerea unei fiscalități echitabile, astfel încât toți actorii economici, inclusiv cei care au beneficiat până acum de lacunele legislative, să contribuie la echilibrarea bugetului de stat.
„România nu se poate redresa prin austeritate aplicată orbește. PSD nu va accepta ca oamenii cu venituri mici sau medii, pensionarii, tinerii la început de drum sau IMM-urile autohtone să ducă pe umerii lor întreaga povară a echilibrării bugetare. De aceea, PSD va pune pe masa Guvernului un set de măsuri care vor fi incluse în Pachetul 2 de reforme fiscale, structurat pe două direcții:
Corectarea măsurilor excesive din primul pachet;
Aplicarea echității fiscale – pentru ca și cei care au profitat de breșele sistemului să contribuie la efortul comun”, a scris liderul deputaților PSD, Ștefan Ovidiu Popa, pe Facebook.

Principalele măsuri analizate de PSD în noul pachet fiscal
Printre propunerile vizate de social-democrați se numără:
- Eliminarea contribuției CASS pentru veteranii de război și foștii deținuți politici;
- Reducerea indemnizațiilor și limitarea cumulului de funcții în consiliile de administrație ale companiilor de stat;
- Combaterea exportului de profit de către marile companii;
- Limitarea abuzurilor din procedurile de insolvență, care afectează echilibrul pieței și concurența;
- Impozitarea mai strictă a speculațiilor cu criptomonede și a câștigurilor din jocuri de noroc, pentru a preveni pierderile fiscale în aceste domenii;
- Extinderea cotei minime de impozitare de 0,5% către toate companiile plătitoare de impozit pe profit, în vederea reducerii evitării fiscale;
- Implementarea unui sistem de verificări ANAF și ITM bazat pe o matrice clară de risc, pentru a crește eficiența controalelor și a reduce arbitrarul în inspecțiile fiscale.
Rolul PSD în deciziile de guvernare
PSD subliniază că, având cel mai mare număr de parlamentari, este o forță politică esențială în orice formulă de guvernare. Partidul își asumă responsabilitatea de a influența politicile fiscale astfel încât să protejeze categoriile sociale vulnerabile și mediul de afaceri autohton, folosind pârghiile disponibile pentru a impune o viziune bazată pe echitate și responsabilitate.
„PSD are cel mai mare număr de parlamentari și este forța politică de care trebuie să se țină cont în orice formulă de guvernare. Avem atât responsabilitatea, cât și pârghiile necesare pentru ca vocea noastră să fie auzită în Coaliție”, a conchis liderul deputaților social-democrați.
Postarea poate fi vizualizată aici.
Prin aceste propuneri, PSD își propune să reducă efectele negative ale austerității asupra populației și să asigure un cadru fiscal în care povara ajustării bugetare să fie împărțită echitabil între cetățeni și companii.