România, pe lista rușinii. Datele Oficiului European de Statistică arată că acesta este cel mai semnificativ declin consemnat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, conform agerpres.ro

Comparativ, în zona euro, lucrările de construcţii au înregistrat în noiembrie un avans de 1,4%, în timp ce în UE au crescut cu 1,2%. În octombrie, lucrările de construcţii s-au menţinut stabile în zona euro şi au crescut cu 0,7% în UE.

România, pe lista rușinii

Cele mai mari creşteri ale lucrărilor de construcţii în noiembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost în Slovenia (12,2%), Ungaria (12%) şi Slovacia (7%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în România (minus 4,9%), Spania (minus 1,4%) şi Belgia (minus 0,9%), arată datele Eurostat.

În noiembrie, comparativ cu comparativ cu perioada similară a anului trecut, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,1% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri anuale s-au înregistrat în Slovenia (18,4%), România (9,3%) şi Ungaria (5,1%), cea mai semnificativă scădere fiind în Spania (minus 13,1%), Belgia (minus 9,3%) şi Slovacia (minus 8,8%).

România, printre țările cu cea mai scăzută rată a angajaților

Datele publicate luni, 4 ianuarie, de către Eurostat arată că peste trei milioane de persoane lucrau în domeniul „curăţeniei generale a clădirilor” în 2018 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Această cifră reprezintă 2,3% din numărul total de angajaţi din economia non-financiară, iar cea mai scăzută rată de angajaţi în acest domeniu se înregistra în Bulgaria şi România, conform Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Categoria de activitate „curăţenia generală a clădirilor” se situează pe locul patru în ceea ce priveşte persoanele angajate în UE.

Numărul angajaţilor în domeniul „curăţeniei generale a clădirilor” a crescut cu 18% din 2011.

Statele membre UE cu cea mai scăzută rată de angajaţi în acest domeniu sunt: Bulgaria (0,2% din totalul locurilor de muncă), România (0,5%), Polonia şi Slovacia (ambele cu 0,6%) iar ţările cu cea mai ridicată rată sunt: Belgia (3,9% din totalul locurilor de muncă), Spania (3,7%), Germania (3,3%), Luxemburg (3%), Franţa (2,7%) şi Finlanda (2,6%).

Activităţile în domeniul „curăţeniei generale a clădirilor” includ curăţenia generală a tuturor tipurilor de clădiri, cum ar fi birourile, casele sau apartamentele, fabricile, magazinele şi instituţiile, clădiri rezidenţiale, precum şi curăţenia generală a altor spaţii comerciale şi profesionale

Sursă foto: Dreamstime