În cadrul participării sale la reuniunea Consiliului TTE de la Luxemburg, Bogdan Dumea, secretar de stat în Ministerul Digitalizării, a subliniat că România face progrese în eforturile de digitalizare. Cu toate acestea, el a evidențiat, de asemenea, că există mai multe domenii în care România își poate îmbunătăți în continuare transformarea digitală.

Digitalizare pentru oameni. Reuniunea miniştrilor responsabili cu telecomunicaţiile la Luxemburg. România este pe drumul cel bun al digitalizării însă avem multe aspecte pe care le putem îmbunătăţi. Am participat vineri, 2 iunie 2023, la lucrările Consiliului TTE, componenta telecomunicaţii şi societate informaţională. Inteligenţa artificială preia deja locuri de muncă din diverse industrii.

Chatboţii, vehiculele autonome şi roboţii sunt doar câteva exemple. Măsurile pe care le luăm astăzi trebuie să asigure competitivitatea şi inovaţia în tehnologie dar în acelaşi timp să asigure echilibrul şi siguranţa zilei de mâine pentru oameni”, a precizat Bogdan Dumea (PSD), secretar de stat în cadrul Ministerului Digitalizării.

România a făcut progrese semnificative în domeniul inteligenței artificiale

În timpul discuțiilor de la Luxemburg, a fost abordat subiectul inteligenței artificiale (AI) sustenabile, iar Bogdan Dumea a subliniat progresele semnificative ale României în acest domeniu, menționând în mod special consilierul guvernamental bazat pe AI cunoscut sub numele de ION.

”România are progrese importante în ceea ce priveşte acest domeniu esenţial al transformării digitale. Avem primul consilier guvernamental bazat pe IA, numit ION şi prin Comitetul pentru IA vor fi atraşi cei mai talentaţi experţi naţionali. Centrul de Competenţă de Securitate Cibernetică, cu sediul la Bucureşti, va juca un rol important în consolidarea şi completarea capacităţilor existente de cercetare, tehnologice şi industriale la nivel comunitar şi naţional.

Totul pentru a ne asigura că sistemele IA sunt rezistente la încercările de a-şi modifica utilizarea, comportamentul, performanţa sau de a le fi compromise proprietăţile de securitate de către terţe părţi rău intenţionate care le exploatează vulnerabilităţile”, a precizat Dumea.

România își dorește să își îmbunătățească indicele economiei și al societății digitale

Secretarul de stat a exprimat obiectivul țării de a îmbunătăți indicele economiei și societății digitale (DESI).

”România deţine o poziţie înaltă în UE în ceea ce priveşte numărul de femei specialişti în TIC în forţa de muncă, absolvenţi ICT şi în ceea ce priveşte conectivitatea. Este esenţial însă ca DESI şi viitorul raport al Deceniului digital să reflecte procesele reale de transformare digitală şi toate progresele realizate de statele membre”, spune Dumea.

S-a discutat și despre revizuirea eIDAS

Revizuirea eIDAS, un regulament care stabilește un cadru pentru o identitate electronică europeană, a fost, de asemenea, un subiect de discuție în cadrul reuniunii Consiliului de la Luxemburg.

”România tocmai a implementat aplicaţia ROeID pentru digitalizarea tuturor serviciilor publice, care este rapidă, uşoară, de încredere, accesibilă pentru toată lumea şi le permite românilor să aibă controlul deplin asupra propriilor date. Autentificarea strictă a utilizatorilor ar trebui să se aplice şi platformelor online foarte mari (de exemplu, reţelele sociale).

Utilizarea portofelelor europene pentru identitatea europeană ar putea fi oportună în ceea ce priveşte atributele minime necesare pentru un anumit serviciu online pentru care se solicită autentificarea, precum dovada vârstei”, a mai precizat Dumea.