România se plasează pe locul cinci în Uniunea Europeană (UE) din punct de vedere al ritmului de scădere al volumului comerţului cu amănuntul în septembrie, de 12,7%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, la nivelul blocului comunitar indicatorul coborând cu 2,5%, potrivit datelor Eurostat.

Din cele 17 state prezente în raportul biroului european de statistică, doar patru au înregistrat creşteri în volum ale comerţului cu amănuntul, cele mai mari majorări fiind observate la Polonia (5,4%) şi Austria (3,1%). Cele mai rapide scăderi le au Letonia (30,9%), Lituania (25,7%) şi Estonia (20,8%).

La nivelul Uniunii, volumul comerţului cu alimente, băuturi şi tutun s-a diminuat în septembrie cu 1,1%, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, iar cel cu produse nealimentare, exceptând carburanţii, a scăzut cu 2,5%.

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii europene, comerţul cu amănuntul a scăzut, în volum, cu 3,6%.

În funcţie de reducerea lunară a indicatorului, România se plasează pe locul cinci în UE, cu o scădere de 1,5%. Lituania (7,6%), Estonia (2,4%) şi Portugalia (2%) au înregistrat cele mai mari declinuri ale volumului comerţului de retail. Cele mai mari creşteri le au Austria (2,5%) şi Slovacia (1,1%).

În UE, comerţul cu amănuntul s-a redus în volum, în septembrie, cu 0,4%, comparativ cu august. Pentru zona euro, indicatorul a coborât cu 0,7%.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: