În lume sunt oameni putred de bogați, iar averea lor a crescut bine în criză. Asta însă deja se știe. Totuși, studiul mai arată ceva – că oamenii foarte săraci sunt din ce în ce mai mulți.
Un exemplu bun este România. Aici, 24,5% dintre adulți au o avere de sub 1.000 de dolari, iar 44% se încadrează între 1.000 și 10.000 de dolari. Mulți o să mă contrazică: cum să fii sărac dacă ai 10.000 de dolari? Ei bine, contează cum faci evaluarea. Specialiștii de la Credit Suisse iau în calcul, spre deosebire de alte instituții care realizează asemenea cercetări, și valoarea caselor și terenurilor. Astfel, aproape 70%  dintre adulții din România ori nu au locuințe, ori acestea valorează sub 10.000 de dolari. Prin urmare, cu toate că averea lor este estimată la câteva mii de dolari, este posibil ca oamenii să nu aibă niciun leu în buzunar și chiar să nu fi văzut vreodată o bancnotă de 100 de dolari. Dacă toate aceste cifre ar fi corecte, am putea spune că cea mai mare parte a populației României trăiește la limita sărăciei extreme. Nimic mai fals! E clar că suntem săraci, dar nici chiar în halul acesta!

Aceeași problemă este și în cazul celor exact 16.528 de milionari români. Bunica mea are o căsuță și aproape trei hectare de pământ. Acum trei-patru ani, în zonă, terenul s-a vândut și la 30-40 de euro metrul pătrat. E drept, acum vecinii încearcă să vândă și pe la cinci euro și tot nu vine nimeni să cumpere. În urmă cu trei ani însă, urmând metodologia prezentată mai sus, bunica era milionară în dolari. Bunica are o pensie de 300 de lei. Dacă nu ar munci pământul și nu ar avea animale, nu s-ar descurca. Unde este locul ei în acest clasament, între cei peste 16.000 sau între cei 70%?

Un milionar din Top 300 Capital, de fiecare dată când mă duc la el să-i pun întrebări cu privire la avere, mă ceartă! Spune că nu trebuie să apară în Top pentru că în România sunt 1.000 de oameni mai bogați decât el. Nu îl contrazic, aici există o urmă de adevăr! Însă, de fiecare dată, îi cer exemple concrete. Normal, nu-mi poate da! În schimb, știu că, an de an, în Top 300 apar zeci de noi milionari. Ca să îi găsești, și apoi să poți să le dovedești averea, este o adevărată provocare. O încrengătură de offshore-uri din cele mai dubioase paradisuri fiscale fac parte din acționariatul offshore-ului care controlează companii fără active, dar cu cifre de afaceri colosale. Pare greu de crezut că se poate să demonstrezi că un român este în spatele acestei complicate construcții financiare. Aceeași situație este și în cazul terenurilor sau a unor clădiri din marile orașe. Cine și cum poate să afle ce proprietăți are un român?
Acestea sunt motivele pentru care numărul exact de milionari români, 16.528, mă pune pe gânduri. Credit Suisse Research Institute susține că a folosit în studiu diverse lucrări de specialitate, recensăminte și raportari ale diferitelor institute de statistică. În ceea ce ne privește, nu toate aceste cifre par credibile. În schimb, corectă este o concluzie, susținută și de Top 300: milionarii români sunt din ce în ce mai mulți!