Este în România în pericol să rămână fără cereale? Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, dă asigurări că nu se pune problema de așa ceva.

România nu va opri exporturile de cereale. Există stocuri suficiente, spune ministrul Agriculturii

Mai mult, oficialul de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), spune că există stocuri suficiente şi de aceea nu s-a pus problema ca România să oprească exporturile pentru a păstra rezerve ca urmare a războiului din Ucraina.

Autorităţile din România monitorizează în permanență aceste stocuri, a adăugat Chesnoiu.

„Nu s-a pus niciodată problema să oprim exporturile. Noi și înainte de 24 februarie am monitorizat stocurile.

Stocurile sunt suficiente până după prima recoltă”, a declarat, miercuri, ministrul Adrian Chesnoiu.

Cererea pe piaţa mondială este în creştere. Cum va profita România de acest moment?

Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre ajutorul pe care îl vor primi producătorii din România, pentru a putea specula momentul prielnic la nivel internaţional.

Producătorii români vor fi stimulați astfel încât să proceseze mai mult din surpusul realizat de România de materie primă, speculând astfel cererea în creștere din întreaga lume.

Vorbind despre producţia de floarea soarelui de anul trecut, ministrul Agriculturii a indicat că, în 2021, producția a fost de „3 milioane semințe floarea soarelui, iar necesarul nostru de consum se realizează din 1,2 milioane tone de semințe”.

Adrian Chesnoiu a arătat că restul de până la 3 milioane de tone se procesează și se exportă.

Procesatorii români vor fi ajutați să producă mai mult pentru a acoperi cererea în creștere de pe piața mondială, a adăugat ministrul Agriculturii.

„Este critic să menţinem nivelul de producţie agricolă la un nivel care să ne asigure linişte”

În urmă cu patru zile, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Arad, ministrul Adrian Chesnoiu vorbea despre nivelul de producţie agricola pe care trebuie să-l obţină România, în contextul evenimentelor din Ucraina.

„Este extrem de important ca în perioada imediat următoare, este critic să menţinem nivelul de producţie agricolă la un nivel care să ne asigure linişte atât nouă, cât şi cetăţenilor români în perioada care urmează.

Pentru că s-au schimbat lucrurile brusc, din păcate, la nivel regional şi la nivel internaţional după invazia Ucrainei de către Rusia şi lucrul acesta ne dă probleme şi bătăi de cap tuturor celor care activăm în diverse domenii”, a precizat ministrul Agriculturii.

Chesnoiu a susţinut că se doreşte ca România să devină un furnizor de produse cu valoare adăugată, nu doar de materii prime.

„Până băgăm cerealele-n hambar mai este, rămânem în continuare alături de fermieri cu programele noastre şi trebuie să-i sprijinim pentru a rezista în această perioadă de presiune majoră în care costurile crescute la energie şi gaz (…) să nu îi scoată din producţie, să rămână activi”, a mai afirmat ministrul.