Se preconizează că Ucraina va avea un deficit semnificativ de spații de depozitare în sezonul 2022/23, din cauza scăderii puternice a exporturilor ca urmare a invaziei Rusiei, au declarat analiştii de la firma de consultanţă APK-Inform, citați de Reuters.

Probleme pentru exporturile Ucrainei

De când Moscova a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, țara a fost nevoită să exporte cereale cu trenul peste granița sa vestică sau din micile sale porturi de pe Dunăre, mai degrabă decât pe mare.

Specialiștii APK-Inform au declarat marți că exporturile Ucrainei ar putea totaliza doar 45,5 milioane de tone din recolta record de 86 de milioane de tone din 2021, iar stocurile de cereale și semințe oleaginoase la sfârșitul sezonului actual ar putea atinge un nivel record de 21,3 milioane de tone.

„Acest volum este de 4,2 ori mai mare decât în sezonul precedent și nu va permite eliberarea unei părți semnificative a capacităților de depozitare pentru noua recoltă”, a adăugat acesta.

Ucraina este, de obicei, un important cultivator mondial de cereale și oleaginoase, dar exporturile sale au scăzut brusc din cauza războiului. Ministerul Agriculturii a declarat săptămâna trecută că a exportat 763.000 de tone de cereale în primele 29 de zile ale lunii aprilie, față de 2,8 milioane de tone în aprilie 2021.

O bună parte din capacitatea de depozitare se află în zona de conflict

De asemenea, analiștii APK-Inform au declarat într-un raport că Ucraina ar putea recolta 55,9 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase în 2022 și ar apărea un deficit de spaţii de depozitare pentru 16,3 milioane de tone.

Datele Institutului naţional de statistică din Ucraina arată că ţara are o capacitatea totală de stocare de 75 de milioane de tone, care include 44,5 milioane de tone deținute de producătorii agricoli. Dar firma de consultanță a precizat că o parte din această capacitate se află în zona de conflict, iar acest lucru reduce volumul disponibil la aproximativ 61 de milioane de tone, ceea ce înseamnă că 35% din capacitate este deja ocupată de recolta din 2021.

„În același timp, ritmul campaniei de însămânțare și condițiile meteorologice contribuie la creșterea previziunilor privind producția de cereale și semințe oleaginoase în Ucraina, ceea ce va complica și mai mult situația în lipsa unei vânzări adecvate a rezervelor existente”, a mai precizat APK-Inform.