„Nu avem de ce să ne temem de apariția unei crize alimentare”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a reinterat faptul că țara noastră nu este amenințată de o criză alimentară.

„Nu avem de ce să ne temem de apariția unei crize alimentare și o spun cu responsabilitatea. Trebuie să facem diferența între o criză alimentară care este definită de lipsa alimentelor la raft, adică o penurie de alimente, și o criză a disponibilității și a posibilității populației de a avea acces la acele alimente.

Sunt două lucruri total distincte. Într-o țară în anul 2021 s-a aruncat la gunoi două miliarde de kilograme de alimente putem vorbi de risipă alimentară”, a explicat Adrian Chesnoiu.

„Când mergi la cumpărături și îți e foame, ai cumpărat jumătate de magazin”

Întrucât, anual, aruncăm zeci de alimente bune la coșul de gunoi, acesta ne sfătuiește să mâncăm înainte de a merge la supermarket.

„Ne putem face cu toții o analiză să vedem cât din mâncarea, din alimentele pe care noi le achiziționăm de la hipermarket ajung la coșul de gunoi la finalul săptămânii. Și atunci o să ne dăm seama că, de fapt, aceia sunt bani aruncați.

Putem fi mai responsabili, putem să ne autoeducăm… Eu însumi am făcut un astfel de exercițiu și vă spun că am găsit și soluția – înainte să merg să fac cumpărături, mănânc. Când mergi la cumpărături și îți e foame, ai cumpărat jumătate de magazin.

Le punem pe toate în frigider și la finalul săptămânii umplem coșul cu produse agro alimentare care ajung la gunoi. (…) În general, nu (merg – n.r.) cu listă, că funcționez punctat cu nevoi, adică ce am nevoie în casă și am nevoie să mă hrănesc, merg și îmi achiziționez”, a adăugat Adrian Chesnoiu.

Amintim faptul că, anterior, Adrian Chesnoiu a spus că România nu este amenințată de o criză alimentară, precum alte țări europene. „Avem excedent de producție”, a declarat acesta într-o emisiune TV.

„În cazul unei crize alimentare la nivel global, România nu este în zona de risc”

Întrucât războiul din Ucraina a afectat importurile cu produse alimentare prime, iar majoritatea statelor europene se confruntă cu o criză alimentară, Adrian Chesnoiu a explicat că România „nu este în zona de risc”.

„În cazul unei crize alimentare la nivel global, așa cum arată indicatorii de evaluare ai organismelor internaționale, ONU, FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură, n.r.), în această privință,

România din punctul meu de vedere și pe baza analizelor pe care le facem nu este în zona de risc. Atunci când vorbim de crize alimentare, trebuie să înțelegem că se manifestă o criză alimentară atunci când nu există suficient de multe alimente pentru a-ți hrăni populația statului tău.

România este departe de o astfel de situație pentru că – slavă Domnului! – noi reușim să producem în anumite sectoare mai mult decât consumăm și lucrul acesta a ținut foarte mult timp capătul de afiș al informărilor din spațiul public”, a declarat acesta la B1 TV.

„Avem excedent de producție”

„Dacă vorbim de zona de cereale, este evident că noi avem în fiecare an, chiar și în anii grei, cu o secetă manifestată pe suprafețe întinse din țara noastră, avem excedent de producție. De partea cealaltă (…), vreau vă spun că, în conformitate cu datele din balanța comercială, noi nu importăm mai multe uleiuri decât exportăm (…).

România importă în jur de 27-28 de mii de tone de ulei, dacă luăm cazul anului 2021, și am exportat peste 160.000 de tone, deci aici excedentul de balanță comercială este în favoarea României, și asta pentru că producem suficient de multe semințe de floarea-soarelui ca să ne acoperim necesarul de consum intern și, de cealaltă parte, o bună cantitate din această producție să o procesăm și o vindem”, a completat el.

„Este drept că, totodată, exportăm și semințe de floarea-soarelui ca materie primă, și aici este rolul statului și ceea ce am făcut în ultimele luni să venim cu măsuri de stimulare a procesării la nivel național și să schimbăm această paradigmă a țării exportatoare de materii prime, în condițiile în care putem să devenim exportatori de produse cu valoare adăugată”, a concluzionat Adrian Chesnoiu.