‘A scoate în faţă un anumit tip de impozitare ca fiind soluţia salvatoare pentru veniturile bugetare, s-ar putea să fie o pistă pistă falsă ‘, a afirmat Ionuţ Dumitru.

El a precizat că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata efectivă de colectare a impozitului pe venit, cu încasări la nivelul de şase la sută faţă de rata legală de 16 la sută. Rata efectivă de încasare se calculează ca raport între încasările din impozitul pe venit şi baza de calcul aproximată prin datele privind remuneraţia salariaţilor în sistemul conturilor naţionale, care include şi o parte din economia neagră.

La o cotă unică de 16 la sută, fiscul a reusit să colecteze în anii 2006 – 2008 impozit pe profit la un nivel de numai 6 la sută. De asemenea, la un nivel legal total al CAS-urilor de 41,8 la sută, Fiscul a reuşit să colecteze numai echivalentul a 26,9 la sută.

De asemenea, România se află pe ultimele locuri în Europa şi la colectarea impozitului pe profit şi a altor impozite directe plătite de întreprinderi, cu numai cinci la sută faţă de rata legală de 16 la sută.

Conform datelor prezentate de Dumitru, cele mai multe ţări din Europa, indiferent dacă au cote de impozite şi taxe mai mari sau mai mici, reuşesc să colecteze semnificativ mai mult decât România.