România are acum un indicator CPD (probabilitate cumulativă de default) de doar 9,3%, un nivel mai scăzut în comparaţie cu Bulgaria (9,9) Ungaria (11,2%), Rusia (12,1%) Portugalia (13,8%), Cipru (29,6%) sau Grecia (34,2%) pentru a enumare doar state din Europa.

Datele sunt valabille pentru finalul primului semestru al anului 2014, scrie Economica.net.

CPD este un indice calculat de cei de la S&P folosind în special cotaţia CDS (credit default swap), care reprezintă costul cu asigurarea împotriva riscului de incapacitate de plată al unei ţări. Prima pentru contractele credit default swaps (CDS) pe 5 ani era, la jumătatea acestui an, de 134 de puncte de bază. Este de trei ori mai mica decât acum trei ani, momentul în care România a înregistrat recordul: cotaţia CDS pe 5 ani a ajuns la 491 de puncte de bază, în noiembrie 2011, după ce a sărit de nivelul de 450 de puncte în mai multe rânduri, în special din cauza efectelor crizei datoriilor din zona euro.

Indicele CPD era, la acel moment, de peste 27%, ceea ce arată, că,  din punct de vedere al percepţiei faţă de riscul de neplată a datoriei, România este văzută acum de trei ori mai sigură decât acum trei ani.