Înaintea dezbaterii de la Bruxelles, Frans Timmermans a vorbit despre situația României și cum vrea să convigă autoritățile române să se îndrepte pe carea cea bună.

„Am scris o scrisoare destinată preşedintelui (ţării, n.r.), preşedinţilor celor două camere şi prim-ministrului, ca un pas preventiv: Nu este prea târziu, puteţi repara asta! Nu adoptaţi această legislaţie, nu reduceţi lupta împotriva corupţiei, nu mergeţi în acea direcţie şi implementaţi recomandările Comisiei”, a declarat Timmermans.

„Ceea ce este nou acum este să încercăm să fim prevăzători. Sperăm că în noua Comisie (Europeană, n.r.) să putem face mai multe în acest sens. Este mereu mai bine să previi decât să corectezi apoi”, a mai declarat acesta.

„Procesul este încă în curs, în Consiliu, atât în cazul Poloniei, cât şi al Ungariei. Cât priveşte România, încă avem şansa să prevenim, pentru că Parlamentul a adoptat legislaţia, dar nu este în aplicare. Încerc să conving instituţiile din România să nu facă acest pas”, a declarat Timmermans referindu-se la utilizarea de către ţările membre UE care nu respectă statul de drept a articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene.

Frans Timmermans a trimis o scrisoare la București pe data de 10 mai în care le transmite autorităţilor române să nu renunţe la lupta împotriva corupţiei. Întrebat dacă i s-a răspuns la scrisoare, acesta a spus:

„Tot ce am văzut a fost în media, iar asta nu este foarte încurajator. Încă încerc. Nu am pus un termen limită, dar la un punct, această legislaţie va fi adoptată sau nu”.

Scrisoarea lui Timmermans conținea un avertisment în care se spunea că “executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare”.

“CE se declară deschisă unui dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi pentru a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, conform lui Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al CE.