România, lovitură de cutremur! 2022 a început cu seisme consecutive, care au crescut în intensitate

Potrivit informațiilor transmise de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un cutremur cu magnitudinea de 3,7 s-a produs duminică, 2 ianuarie, la ora locală 5:08, în Zona Seismică Vrancea, judeţul Buzău.

De asemenea, acesta a avut loc la o adâncime de 124 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 62 km est de Braşov, 68 km nord-est de Ploieşti, 121 km nord de Bucureşti, 124 km sud de Bacău, 128 km vest de Brăila, 130 km vest de Galaţi şi 139 km nord-est de Piteşti.

Sursă: infp.ro

Amintim că, de la începutul acestui an, în România s-au produs două cutremure, unul cu magnitudinea de 3,4 care a avut loc sâmbătă în judeţul Vrancea, iar cel de-al doilea este seismul de 3,7 înregistrat în cursul acestei dimineţi în judeţul Buzău.

În luna decembrie, în România au avut loc 26 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,1 pe scara Richter.

Cel mai important seism din 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7. Cutremurul a fost resimţit şi în Capitală.

Marele cutremur care va zgudui România!

Anterior, Gheorge Mărmureanu, renumitul seismolog român, a vorbit la Realitatea Plus despre clădirile cu risc seismic din București. Acesta a avertizat că „un cutremur nu te întreabă ce ai făcut și ce nu. Unde găsește punctul slab, acolo produce catastrofe”.

„Au apărut și foarte multe idei. Sunt multe de făcut. Ar trebui făcută o discuție cu specialiștii pentru că se poate construi oriunde, se poate să se consume bani, dar fără să se facă ce trebuie. Firea are dreptate. Centrul Vechi e făcut cu un secol în urmă și a trecut prin 2 mari cutremure –  din 40 și din 77. Trebuie făcută o analiză.

Nu știu cât vor rezistă cei care sunt la putere acum… Când oamenii mor sub dărâmături este un lucru foarte trist. Pot să moară copii… (…) Nu spun că nu sunt lucruri importante de făcut, dar trebuie prioritizat”, a transmis Mărmureanu la Realitatea Plus.

De asemenea, specialistul a fost întrebat dacă poate face o estimare legată de un posibil mare cutremur. Totuși, Mărmureanu a explicat că este greu de făcut acest lucru, aratând însă că, „în ultimii 300 de ani, știm care au fost marile cutremure”.

„Este o triada de cutremure care au loc după un secol. Cel din „77 și cel din 2001 au fost la distanță după aceste date. Noi credem că un cutremur foarte mare ar putea să aibă loc în 2039-2040. Trebuie să fim pregătiți”, a mai spus Mărmureanu.