În lunile decembrie şi noiembrie 2016, România a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcţii din UE.

În zona euro, lucrările de profil au scăzut cu 2,3% în luna ianuarie 2017 comparativ cu luna decembrie 2016, în timp ce la nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat o scădere de 1,5%. 

În ritm anual, luna ianuarie 2017 comparativ cu luna ianuarie 2016, lucrările din acest domeniu au scăzut cu 3,3% în Uniunea Europeană şi cu 6,2% în zona euro. România se situează printre ţările membre UE în care lucrările au scăzut în ritm anual, cu un declin de 1,7%, însă este vorba de o îmbunătăţire semnificativă faţă de luna decembrie 2016, când România a avut cea mai mare scădere lunară din UE, minus 26,7%. 

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 66,5% în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, pe fondul declinului lucrărilor de reparaţii capitale cu 88,2%, lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 72,4% şi al lucrărilor de construcţii noi cu 57,6%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 5,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi cu 26,3%. 

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, volumul lucrărilor de profil a scăzut, ca serie brută, cu 1,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 48,7% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,3%. 

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 6,6%. 

AGERPRES