Momentul este cu atât mai semnificativ cu cât cetățenii români erau deja familiarizați cu asemenea incidente care se manifestau, în general, în zona Tulcea sau Galați.

„Autoritățile ucrainene au confirmat că au luat măsuri pentru dispersarea aeronavelor militare de pe aerodromurile din vestul Ucrainei, ca urmare a unor atacuri masive ale Federației Ruse asupra infrastructurii aeroportuare ucrainene. Ca urmare a acestei situații, MApN a informat structurile care coordonează traficul aerian civil, pentru monitorizarea integrată a situației”, au transmis autoritățile.

Acțiuni militare importante în România

Totodată, două aeronave F-16 românești au efectuat decolarea în jurul orei 03:30, din Baza 86 Aeriană Borcea, pentru misiuni de supraveghere aeriană. Iar aproximativ la ora 05:00, a fost dat ordinul de decolare pentru două aparate Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene. Acestea se aflau în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, staționate în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Pe parcursul operațiunilor desfășurate între orele 03:30 și 06:00, au fost detectate 12 obiective aeriene ucrainene care au evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, la nord de granița cu România.

„Patru dintre acestea au intrat neintenționat, pentru câteva minute, în spațiul aerian național, în zonele Sighetu Marmației și Vicovu de Sus, fără a reprezenta un pericol real pentru securitatea țării, viața oamenilor sau patrimoniul românesc. După încheierea misiunilor, avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au aterizat, în jurul orei 06:00, în baza aeriană de la Borcea, iar aeronavele italiene Eurofighter Typhoon, în jurul orei 07:00, în baza de la Mihail Kogălniceanu”, a transmis MApN.

Siguranță și integritate

„Ministerul Apărării Naționale monitorizează continuu spațiul aerian național și regional, în colaborare strânsă cu partenerii din NATO, pentru a garanta siguranța și integritatea teritorială a României. Deși teritoriul nostru nu este vizat direct, desfășurarea conflictelor din Ucraina, în imediata vecinătate a granițelor naționale, precum și atacurile asupra infrastructurii ucrainene impun măsuri de protecție pentru cetățenii români și bunurile naționale”, se mai menționează în comunicatul Armatei Române.

Aceste măsuri sunt puse în aplicare treptat și ajustate în funcție de caracterul și natura amenințării, pentru a împiedica producerea unor daune semnificative, conform atribuțiilor stabilite de CSAT și de liderii instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

În același timp, România se implică activ în eforturile aliate de descurajare a agresiunilor și protejare a teritoriului și cetățenilor Alianței, în conformitate cu angajamentele internaționale, scrie stiripesurse.ro.

Rusia și atacul masiv

Incidentul a survenit în contextul unui atac masiv al Rusiei asupra infrastructurii aeroportuare din vestul Ucrainei, ca urmare a căruia autoritățile ucrainene au dispersat aeronave militare din vestul țării.

România dispune din februarie 2025 de o lege care permite doborârea dronelor sau aeronavelor care intră ilegal în spațiul său, dar numai dacă prezintă amenințare reală.