Cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică

În cursul zilei de joi, 4 aprilie, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că Executivul pune în aplicare cea mai mare investiție pentru tranziția energetică.

Investiția se ridică la 3 miliarde de euro. Această sumă este finanțată din fonduri europene și este destinată unei scheme de ajutor de stat menite să stimuleze creșterea producției de energie din surse regenerabile.

Prin resurse regenerabile se înțelege:

  • energie eoliană
  • energie solară fotovoltaică
  • resurse hidro și nucleare
  • precum și hidrogen

”Operaţionalizăm azi şi cea mai mare investiţie pentru tranziţia energetică. Vorbim despre 3 miliarde de euro, sumă finanţată din fonduri europene”, a anunţat premierul în şedinţa Executivului.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Creșterea producției din surse regenerabile

Marcel Ciolacu a subliniat că aceasta este o schemă de ajutor de stat destinată stimulării creșterii producției de energie din surse regenerabile, incluzând energie eoliană, solară fotovoltaică, resurse hidro și nucleare, precum și hidrogen.

Premierul Ciolacu a menționat că este foarte important faptul că se finanțează și tehnologia pentru stocarea energiei. El a adăugat că finalizarea acestor investiții va duce la un preț mai mic pe termen mediu și lung, precum și la o producție mai mare de energie verde.

”Foarte important este că finanţăm şi tehnologia pentru stocarea energiei. Finalizarea acestor investiţii va conduce la un preţ mai mic pe termen mediu şi lung şi o producţie mai mare de energie verde”, a mai spus premierul Ciolacu.

Resursele regenerabile în generarea electricității sunt pe trend ascendent

Istoria industriei energiei regenerabile își are rădăcinile la începutul anilor ’70. Cei care au deschis drumul în această industrie au fost în principal investitorii danezi, care au recunoscut potențialul imens al Danemarcei în ceea ce privește energia eoliană, arată Ministerul Energiei.

În anii ’70, lumea a fost martoră la una dintre cele mai severe crize energetice, când principalele motoare industriale ale lumii au avut dificultăți majore în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol.

Această situație a reprezentat contextul inițial care a condus la dezvoltarea industriei energiei regenerabile.

În anul 1976, Danemarca a adoptat prima măsură de sprijinire a industriei energiei regenerabile. Ea consta în utilizarea fondurilor provenite din taxarea energiei electrice pentru a susține procesul de:

  • cercetare
  • dezvoltare a tehnologiilor verzi de generare a electricității

În deceniul următor, la începutul anilor ’80, principalul mod de sprijinire a dezvoltării energiei regenerabile a fost prin acordarea de subvenții investiționale. Germania și Danemarca au oferit cele mai bune exemple, acordând împrumuturi preferențiale pentru turbinele eoliene.

”Anii ‘90 au fost marcați în majoritatea țărilor europene de programe de promovare a regenerabilelor utilizând tarife reglementate impuse de lege pentru cumpărarea electricității de la producători acreditați.

Cele mai importante sisteme-suport care au apărut în această perioadă au fost Feed-In Tariff (FIT) și Feed-In Premium (FIP); acestea garantau un preț/un bonus fix pentru producătorii din Danemarca, Germania, Italia și Spania.

În același timp, a fost introdus pentru prima dată și sistemul de licitații pentru alocarea sprijinului, acest sistem fiind încercat în Anglia și în Franța, dar cu rezultate nesatisfăcătoare”, continuă ministerul.