Premierul Ludovic Orban susține că nu va fi necesară instituirea stării de urgenţă dacă numărul de infectări cu noul coronavirus nu va creşte. Totodată, îtrebat despre posibilitatea instituirii stării de urgenţă după alegerile parlamentare, premierul a răspuns că acest lucru depinde de modul în care lucrurile vor evolua.

„În măsura în care lucrurile rămân sub control, în măsura în care numărul de infectări nu va creşte, nu va fi necesară o astfel de măsură. Ştiţi foarte bine că noi am spus foarte clar că nu dorim să impunem măsuri de restricţie”, a spus Ludovic Orban.

În același timp, premierul a subliniat faptul că s-a ajuns în situaţia de a se impune anumite măsuri pentru protejarea sănătăţii populaţiei.

„Am ajuns în situaţia de a impune măsuri în care, de fapt, vrem să protejăm sănătatea, urmărind nivelul de infectare, rata de răspândire a virusului, pentru a apăra sănătatea oamenilor. (…) Depinde de fiecare dintre noi dacă avem grijă de noi şi de ceilalţi vom ajunge mai repede la normalitate”, a afirmat Orban.

În ce situație se află România 

Premierul a mai vorbit și despre evoluția pandemiei din România. Ludovic Orban susține că nu este încă ”cert” dacă ne aflăm sau nu pe un platou, având în vedere numărul cazurilor înregistrate.

El a făcut încă odată apel la români să respecte regulile impuse de autorități.

„Nu este cert că suntem stabilizaţi pe un platou, chiar dacă numărul total de cazuri pe săptămâna trecută a fost un pic mai mic decât numărul total de cazuri pe săptămâna anterioară, la un nivel de infectare de ordinul a 8.000-9.000 de persoane infectate zilnic. Există foarte multe persoane care pot transmite virusul şi, în cazul în care nu se respectă măsurile de protecţie sanitară, nu există un grad de conformare mare, riscul de a creşte în continuare numărul de infectări există.

Încă o dată, îi rog pe români să se uite ce se întâmplă în alte ţări. La noi nu se întâmplă, dar alte ţări s-au confruntat cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri. (…) Noi ne luptăm, facem tot ce este omeneşte posibil pentru a găsi soluţii la orice situaţie. Pe de altă parte, nu trebuie să ajungem în situaţia unei creşteri care să creeze riscul ca sistemul de sănătate să nu poată să facă faţă”, a mai susţinut premierul.

Întrebat despre informaţia potrivit căreia unele primării ar avea în vedere să organizeze târguri de Crăciun, Ludovic Orban a răspuns: „Nu se poate să organizeze decât dacă sunt îndeplinite condiţiile reglementărilor legale. Nu ştiu de ce se pregătesc, pentru că noi avem nişte reglementări care sunt foarte clar stabilite”.