În urma noilor restricţii ce au fost adoptate marţi seară de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), premierul Ludovic Orban, şef al CNSU, a oferit miercuri detalii despre şedinţa în care s-au discutat noile restricţii.

Orban afirmă că se va analiza, la nivelul Guvernului, dacă noile măsuri vor fi implementate în toată țara sau numai în anumite zone aglomerate, dând ca exemplul litoralul, Bucureştiul și județele cele mai afectate. Premierul mai spune că măsurile discutate în şedinţa CNSU nu au fost încă adoptate.

“Încă analizăm, încă purtăm discuții.

Deocamdată nu s-a adoptat nicio măsură. (…) Este o propunere care a fost formulată de specialiști și care a fost adoptată de CNSU, dar ca propunere pentru modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă. Va fi pe ordinea de zi a ședinței de astăzi.

Deci nu se închide nimic! După ora 23:00, anumite activități, unde de regulă după ora 23:00 există riscul de transmitere a virusului, vor fi închise. Ce analizăm, analizăm dacă aplicăm la nivelul întregii țări sau numai la nivelul zonelor, de exemplu la mare, la București, în județe unde există un nivel de răspândire mai larg, asta analizăm”, a declarat Ludovic Orban.

Purtarea măştii şi în aer liber, obligatorie?

Un alt subiect dezbătut intens în această săptămână, mai ales după decizia luată marţi în judeţul Argeş, este purtarea măştii şi în aer liber, în locurile aglomerate. Şeful Guvernului a dat câteva exemple de locuri unde s-ar putea implementa această măsură: târguri, piețe, stații de așteptare a transportului de la fabrici sau pe faleză.

“Am primit sesizări din partea Prefecturii Galați, că pe faleză este furnicar și este aproape imposibil să te protejezi. Există locuri în aer liber unde nu se poate evita aglomerația și specialiștii au venit cu această propunere”, a precizat Ludovic Orban.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o serie de măsuri după şedinţa de marţi, 28 iulie. Printre acestea se numără şi obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise. Măsura se aplică în anumite intervale orare, în zonele aglomerate și sunt exceptate persoanele care desfășoară activitate fizică intensă și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. În plus, terasele se vor închide la ora 23:00, la fel şi sălile de jocuri de noroc. Totodată, pe plajă, doar soții și copiii vor fi exceptați de la distanțarea de pe plajă.

Toate aceste măsuri ar urma să fie valabile de la data de 1 august, transmite Digi24.