"China este un eșec diplomatic al României, un eșec de mari proporții, pentru că România, la începutul anilor 90, pornea de pe o poziție favorizată în relația cu Republica Populară Chineză, acest gen de relație preferințială este un gen de relație pe care actuala conducere chineză nu a uitat-o, însă din 2012, China va avea o nouă generație de lideri , care nu vor mai avea această memorie a relației preferențiale cu România", spune președintele casei de investiții Capital Partners, Dorul Lionăchescu.

"Este clar că centrul geopolitic al lumii se mută în Pacific și în Asia, noi am neglijat această realitate și pornim cu handicapul că mai avem un an și jumătate în care să încercăm să restabilim relațiile cu China. Asta dacă vrem s-o facem. Dacă România își permite luxul să neglijeze cea mai mare economie a lumii, dacă are atâtea surse de finanțare încât o țară care produce excedente de 25 de miliarde de dolari pe lună să nu fie de interes, atunci să ne ducem soarta", adaugă acesta.

"În China nu ai niciodată sentimentul unei creșteri artificiale sau pe speculațiui imobiliare, așa cum a fost în România și în alte țări. China nu se prefigurează ca u jucător major al viitorului ci ca jucătorul major, motiv pentru care este necesar să regândim relațiile cu China", concluzionează Lionăchescu.