Anunț surprinzător făcut de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

Petrescu a declarat marți pentru Bloomberg că România nu va exclude de la licitația pentru frecvențele 5G companiile care utilizează echipamente produse de Huawei Technologies Co., în ciuda restricțiilor impuse de SUA firmei chineze și a multiplelor avertizări privind problemele de securitate pe care le ridică acestea.

”Investiţiile necesare în această nouă tehnologie sunt foarte mari şi trebuie să ţinem cont de acest lucru şi să facem licitaţia cât mai atractivă posibil”, a spus ministrul Comunicațiilor, citat de antena3.ro.

La finele lunii mai, Guvernul american a decis să impună restricţii Huawei, acuzând cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii că este vulnerabil la implicarea în activităţi contrare cu securitatea naţională sau cu interesele în domeniul politicii externe.

Alexandru Petrescu a mai precizat că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale lucrează la unele modificări pentru a diminua impactul ”taxei pe lăcomie”, iar aceste modificări ar putea fi adoptate de Guvern în aproximativ două săptămâni.

Piaţa de telecomunicaţii din România, dominată de companiile Orange SA, Vodafone Group Plc, Telekom România SA şi Digi Communications NV, a fost afectată de ”taxa pe lăcomie” impusă prin OUG 114.

Ordonanţa de urgenţă adoptată la finele anului trecut stabilea un preţ minim pentru frecvenţele 5G şi o taxă de 3% pe vânzările companiilor de telecomunicaţii.