O situație controversată are loc la un spital din București. Deși România a înregistrat marți 591 de decese din cauza coronavirusului, se pare că familiile celor aflați în prezent în stare gravă au cu totul altă părere.

Medicii susțin că famiile refuză să își dea acordul pentru transferul tinerilor aflați în stare gravă în străinătate, iar motivul este unul fără precedent.

”Avem pacienți tineri, intubați, pentru care familia refuză să-și dea acordul să fie transferați în străinătate. Apropiații cred că acolo se fac experimente pe ei”, spun medicii, potrivit stirileprotv.ro.

Astfel, la Institutul Marius Nasta, din Capitală, din patru pacienți acceptați pentru a fi tratați în Germania, doar doi vor pleca, în contextul în care rudele nu și-au dat acordul și pentru transportul altor două persoane.

De menționat este faptul că cel mai tânăr pacient internat în ATI de la Marius nasta are doar 27 de ani și a ajuns acolo în urmă cu o săptămână, dar starea lui s-a agravat de curând. În acest context, medicii au decis intubarea lui, precizând că acesta este nevaccinat și nu are nicio altă problemă de sănătate.

Medicii veniți din Germania au evaluat starea acestuia de sănătate, dorind să îl transfere la Hamburg, însă familia a refuzat, precizând că acesta ar urma să fie supus unor experimente.

Dr. Claudiu Ruscu, medic ATI Marius Nasta a declarat pentru sursa citată că teoria conspirațională a ajuns la un moment fără precedent având în vedere situația actuală.

Medicii sunt șocați de teoriile conspiraționale

”Frica de necunoscut, de a accepta că există șanse mai bune, am auzit și că o să facă tratamente experimentale pe pacienți. Când duci teoria conspirațională la extrem ai șanse să faci o carte science fiction foarte bună”, a spus acesta.

Familia acestuia nu este singura care are astfel de teorii. Medicul susține că și tânărul care este acum în stare gravă avea aceași părere. ”Ne-am uitat de curiozitate pe pagina de socializare și distribuia astfel de mesaje. E trist că un pacient atât de tânăr face acest lucru”, a mai adăugat medicul.

Totodată, el a mai precizat că situația din spital devine din ce în ce mai greu de gestionat, iar paturile de la ATI nici nu apucă să rămână goale prea multe vreme.

”E plină tot timpul, nu cred că a existat jumate de oră de când s-a deschis caravana în care paturile să fi apucat să se răcească. Abia apucăm să le schimbăm cearceafurile și urgența e după colț″, a adăugat acesta.

Medicii susțin că pacienții aflați în stare gravă au un singur regret și anume faptul că nu s-au vaccinat. O femeie de 57 de ani susține că toată familia a avut Covid, însă doar ea, care nu este imunizată, a ajuns în această situație.

”Îmi pare rău, o să-l fac și sfătuiesc pe toată lumea să îl facă. Ei au fost faza mai ușoară. Ei au vaccinul… Când dai de necaz, după aia gândești, dar e prea târziu”, a declarat aceasta.

Un alt bărbat a făcut un apel la persoanele nevaccinate să se imunizeze cât de repede pot pentru a depăși cu bine boala.

”Cei care sunt nevaccinati să meargă să se vaccineze. Eu am ambele vaccinuri și mi-a fost mult mai ușor. Poți să te îmbolnăvești, dar scapi”, a spus acesta.

Un medic rezident a declarat la rândul său că situația este epuizantă, în special pentru medicii care nu mai fac față valului mare de pacienți. ”Singurul lucru pe care puteți să-l faceți pentru noi, pentru medici, pentru că suntem epuizați, am ajuns într-un burnout din care prea curând nu vom ieși… Suntem epuizați, alte cuvinte nu sunt”, a spus acesta.