Criza sanitară provocată de Covid-19 se accentuează în rândul poporului maghiar. Spitalele sunt copleșite de numărul aflat în creștere al pacienților infectați. Membrii armatei ungare sar în ajutorul cadrelor medicale.

Militarii luptă cot la cot cu medicii

Militarii maghiari luptă cot la cot cu medicii împotriva Covid-19. Numărul de spitalizați și de decedați din Ungaria s-a extins semnificativ din primăvară până în prezent. Motiv pentru care, în curând, aproape 300 de membri ai armatei ungare vor întări dispozitivul anti-COVID-19 în spitale de pe teritoriul ţării, potrivit EFE.

Scopul armatei ungare este de a realiza sarcini de logistică, administraţie şi control al temperaturii în aproximativ 100 de clinici.

Bilanț Covid-19, Ungaria

În prezent, Ungaria numără 2.839 de internați din cauza Covid-19. Din acest total, 312 de oameni se află la secția de terapie intensivă.

Incidenţa noilor cazuri a crescut la 357 de la un million de locuitori în doar câteva zile. În ultimele două săptămâni, numărul bolnavilor a crescut cu aproape 232%, iar cel al morţilor cu 178%, potrivit Our World in Data.

Restricțiile impuse în Ungaria

Din dorința de a stopa creșterea numărului de pierderi umane, vecinii de peste graniță au impus și ei o serie de restricții împotriva răspândirii virusului. Guvernul Ungariei a impus obligativitatea purtării măştilor sanitare în mijloacele de transport publice.

Totodată, vecinii României au emis un decret prin care angajatorii posedă autoritatea de a solicita angajaţilor să se vaccineze împotriva Covid-19 „ca o condiţie la locul de muncă”. În plus, muncitorii trebuie să primească o perioadă de 45 de zile pentru a se putea vaccina cu prima doză. Doza a doua trebuie administrată la data indicată de medicul care a administrat-o și pe cea dintâi.

În cazul unui refuz, persoanele ce prezintă o atitudine anti-vaccin vor fi plasaţi în concediu neplătit timp de un an de zile, la final existând posibilitatea încheierii contractului de muncă. Oamenii care pot prezenta un certificat medical conform căruia vaccinarea împotriva Covid-19 le-ar pune în pericol sănătatea sunt exceptaţi de la noua regulă. Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, a anunţat decizia în conferinţa de presă săptămânală de joi, subliniind că măsura este necesară pentru a creşte rata de vaccinare în contextul celui de-al patrulea val epidemic.

În ceea ce priveşte imunizarea prin vaccinare cu schema completă, Ungaria stagnează la un procent de 59% din populație.