România și Bulgaria fac parte din spațiul Schengen

România și Bulgaria fac parte din spațiul Schengen! Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus-o cu subiect și predicat.

Ea a cerut integrarea celor două țări în spațiul de liberă circulație „fără nicio altă amânare”.

Au dovedit-o: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, haideți să le aducem, în sfârșit, în UE – fără nicio altă amânare”, se arată în draftul discursului privind Starea Uniunii Europene, pe care șefa Executivului european îl susține astăzi la Strasbourg.

Ursula von der Leyen a adăugat că „agențiile europene și-au aprofundat cooperarea cu statele membre” în ceea ce privește migrația.

„Permiteți-mi să le mulțumesc în special Bulgariei și României pentru că au deschis calea – prezentând cele mai bune practici atât în ceea ce privește azilul, cât și returnările”, a mai spus aceasta.

Ursula von der Leyen
Sursă: Dreamstime

Austria, atacată dur de Roberta Metsola

Vă amintim că marți, pe 12 septembrie, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a atacat dur Austria.

Creșterea extremismului nu trebuie ignorată, ci contracarată, arătând astfel că Uniunea Europeană contează, a declarat Roberta Metsola marți, pe data de 12 septembrie, la Strasbourg. Aceasta și-a exprimat, totodată, temerea că decizii precum cea de blocare a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen riscă să ducă la înmulţirea „celor care vor să distrugă Europa”.

Într-o scurtă discuţie cu jurnalişti străini în Parlamentul European, reunit în prima sesiune plenară la Strasbourg după vacanţa de vară, Roberta Metsola a vorbit despre posibila schimbare a tratatelor europene şi extinderea UE, alegerile pentru legislativul comunitar de anul viitor şi creşterea extremismului, dar şi despre blocarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Cel mai rău lucru care ni s-ar putea întâmpla este ca o decizie precum cea din decembrie (din Consiliu – n.r.), de a nu permite aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, să se aplice şi cu ţări care luptă în război, luptă în războiul nostru. Să aştepţi ani de zile şi să ţi se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj în faţa a milioane de oameni care se uită la Europa ca singura lor speranţă?”, a declarat aceasta.

În urmă cu 12 ani, Comisia Europeană a stabilit un acord cu România și cu Bulgaria, cu care a fost de acord și Parlamentul European. Potrivit acestuia, nu există niciun obstacol juridic, politic sau de alt fel în calea intrării în spaţiul european de liberă circulaţie. Astfel, blocarea acestor două țări la spațiul Schengen ar putea duce la „creşterea celor care vor să distrugă Europa”, spune Roberta Metsola.

Președintele Parlamentului European a recunoscut că în multe ţări cetăţenii au un sentiment de frustrare şi se simt ignoraţi.

Aceasta a reamintit că după Brexit, exista temerea că tot mai multe ţări ar putea dori ieşirea din UE, dar că acum nu se mai aude acest discurs.

Președintele Parlamentului European a pledat, totodată, ca Uniunea Europeană să fie pregătită pentru o „relansare şi reformare”.