Lovitură finală pentru Austria! Se cer prejudicii financiare pentru că România nu este în Spațiul Schengen

Lovitură finală pentru Austria! Președintele Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a anunțat personal că se fac calcule legate de prejudiciile financiare pe care Austria le-a cauzat României şi Bulgariei fiindcă le-a blocat intrarea în zona de liberă circulație.

„Sigur că atunci când se întâmplă un astfel de lucru calculăm prejudicii financiare. Cât costă aşteptarea de la graniţe? Nu este vorba însă numai de un prejudiciu financiar. Acum 12 ani Comisia a decis ca aceste ţări să intre în Spaţiul Schengen şi Parlamentul a spus că nu există niciun motiv legal sau politic ca aceste ţări să nu intre în spaţiul Schengen, să beneficieze de cel mai bun lucru pe care îl oferă Uniunea Europeană: libertatea de mişcare.

În decembrie când s-a luat decizia (de către Austria – n. red.) ca Bulgaria şi România să nu intre în spaţiul Schengen, s-a luat pentru ţări care au aşteptat ani de zile să li se spună nu. Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj?”, a zis ea pentru Ziarul Financiar.

Declarația ei a fost făcută în contextul în care ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a spus că a cerut o analiză privind costurile suplimentare pentru România, ca urmare a faptului că nu a intrat în zona de liberă circulație din UE. Potrivit lui, prejudiciul total s-ar ridica la circa 2% din PIB, adică circa 6 miliarde de euro.

Roberta Metsona
Roberta Metsona (SURSA FOTO: Wikipedia)

Bulgaria nu crede că vom intra în Spațiul Schengen în octombrie 2023

România și Bulgaria ar putea adera la Spațiul Schengen ori în octombrie, ori în decembrie, însă premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, este convins că nu vom fi primiți în zona de liberă circulație în toamnă. Totuşi, el este încrezător că actuala preşedinţie spaniolă a Consiliului UE va ajuta candidatura noastră la aderarea la Spațiul Schengen. Potrivit lui, Bulgaria îndeplineşte toate angajamentele şi a adoptat legislaţia necesară pentru a intra în zona de liberă circulație. În plus, spune el, nimeni nu are un argument substanţial împotriva acceptării ţării sale în Spațiul Schengen.

„Bulgaria va avea două oportunităţi de a adera la spaţiul Schengen în acest an, respectiv în octombrie şi decembrie. Nu pot garanta că vom deveni parte a Schengen în octombrie”, a declarat, duminica trecută, Nikolai Denkov, potrivit EurActiv.

Olanda şi Austria continuă să blocheze procesul de aderare al României și Bulgariei la Spațiul Schengen, invocând drept motiv un control insuficient al fluxurilor de migranţi. România este blocată doar de Austria, în timp ce Bulgaria este blocată de ambele state. De exemplu,  Olanda a explicat că se opune intrării Bulgariei în zona de liberă circulație din Europa pentru că Guvernul de la Sofia nu face eforturi suficiente pentru a împiedica fluxurile de migranţi ilegali dinspre frontiera externă a Uniunii Europene (UE) cu Turcia.

Nikolai Denkov
Nikolai Denkov (SURSA FOTO: Wikipedia)