De mai bine de 30 de ani, România exportă apă în Ungaria la prețuri extrem de mici, se arată într-un articol publicat de Defapt.ro.

Sursa citată scrie că Apele Române au vândut țării vecine cu România nu mai puțin de 1,5 milioane mc de apă pentru irigații cu doar 14.070 euro, adică mai puțin de un eurocent pe metru cub.

În ciuda acestui lucru însă, fermierii din România se plâng de efectele pe care secete pedologică le are asupra culturilor, iar autoritățile nu iau măsuri. Defapt.ro scrie că Sorin Lucaci, cel care conduce Apele Române, nu a comunicat ce cantități de apă au fost exportate în Ungaria în ultimele două decenii.

De când exportă România apă în Ungaria?

De cealaltă parte însă, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a transmis că România exportă apă în Ungaria dinainte de 1989.

Una dintre cele mai mari cisterne care transportă apă către Ungaria are o capacitate de 30 metri cubi, echivalentul a 30.000 litri de apă. Întreaga cantitate de apă ar fi putut fi înmagazinată în 50.000 de cisterne mari, având în vedere faptul că ministrul Mediului vorbea despre restricții la utilizarea apei potabile.

„Acolo, restricţiile pot viza domenii de activitate, dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza. În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo”, declara ministrul Barna Tanczos, de la UDMR.

Defapt.ro i-a contactat pe reprezentații de la Apele Române pentru a aduce clarificări în acest sens. Mai exact, sursa citată a vrut să afle de când exportă apă în Ungaria, cu ce instituție sau companie a semnat contractul, dar și ce cantitate de apă pentru irigații a fost exportată de la data semnării contractului și ce sume de bani s-au încasat.

Ce spune noul șef al Apelor Române?

Sorin Lucaci, noul șef al Apelor Române, nu a răspuns integral la solicitările adresate de sursa citată. Pe de altă parte, el a explicat doar că a fost semnat un contract cu Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, adică cu Direcția Apelor Tisa Inferioară Szeged din Ungaria, în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor de frontieră intrat în vigoare la 17 mai 2004 și a Regulamentului privind decontarea cheltuielilor pentru transferul de apă.

În ceea ce privește modul în care exportul de apă se realizează, potrivit sursei citate, Apele Române exportă în Ungaria apa pentru irigații cu ajutorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

ANIF a fost contactat de defapt.ro, însă a transmis că „doar pompează și tranzitează apă prin Canalul Mureșel în Ungaria”.

Trebuie subliniat faptul că acest canal a fost construit de Ungaria între anii 1880 și 1904 cu scopul de a prelua apă din râul Mureș pentru alimentarea cu apă a fabricii de zahăr de la Mezohegyes. După închiderea fabricii s-a livrat doar apă pentru irigații.

Câți bani au încasat Apele Române din exporturile de apă?

„Precizăm de asemenea, că transferul de apă pentru irigații către Ungaria se efectuează dinainte de 1989”, a transmis ANIF.

În același timp, sursa citată a mai precizat și că în ultimii zece ani, a pompat în Ungaria o cantitate de 16,5 milioane metri cubi de apă pentru irigații.  Totodată, începând cu anul 2017 și până în prezent, ANIF a mai menționat că a pompat câte 1,5 milioane metri cubi anual pentru Direcția Apelor Tisa Inferioară Szeged.

În ceea ce privește sumele încasate, pentru apa pompată anul acesta a încasat peste 72.000 de euro, adică de peste cinci ori valoarea încasată pe apă de Apele Române. Totodată, scrie defapt.ro, valoarea cumulată a contractelor pe ultimii cinci ani depășește suma de 910.000 euro.