Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a anunțat că în 8-10 ani România va pune la dispoziție cetățenilor săi servicii digitale ca în Estonia, țara care a ajuns la un nivel înalt de digitalizare a sistemului public.

Aproximativ până în anul 2026 vor fi eliminate serviciile la ghișeu din cadrul administrației statului. Primul pas deja a fost făcut în acest sens. Începând cu anul 2023, românii vor putea fi identificați de către instituțiile statului prin prisma sistemul de recunoaștere facială.

Identitatea digitală va căpăta amploare tot mai mare. De la jumătatea anului viitor, cetățenii români își vor putea înmatricula online vehiculele. De asemenea, vor putea efectua diverse plăți și procese pentru a economisi timpul.

Serviciile digitale vor implica un grad înalt de securitate

„Avem toate premisele ca de la jumătatea anului viitor fiecare român să se poată identifica într-un mod sigur în raport cu statul.

E primul pas pentru a accesa un serviciu digital, un serviciu care implică un anumit grad de securitate. Deci suntem obişnuiţi cu platforma ghiseul.ro, dar acolo e o platformă de plăţi, iar modalitatea unde mă identific nu trebuie să fie un grad mare de siguranţă”, a afirmat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Nu are sens să le vindem acum românilor iluzii că din 2025 – 2026 nu le va mai cere nimeni dosare cu şină

Planul României este ca în timp de 10 ani aceasta să ajungă la performanțele Estoniei în ceea ce privește digitalizare serviciilor statului.

„Cred că un proces de digitalizare a unei economii nu poate dura mai puţin de 10 ani de zile. Asta ne învaţă toate statele şi nu are sens să le vindem acum românilor iluzii că din 2025 – 2026 nu le va mai cere nimeni dosare cu şină şi îşi vor rezolva toate problemele de acasă.

Ceea ce este important este că am început şi că există fonduri şi voinţă politică necesară, oameni potriviţi care rezolvă problemele digitale”, a menționat Sebastian Burduja.

În Estonia aproape toate serviciile statului sunt digitalizate

În Estonia aproape toate serviciile publice de care au nevoie cetățenii au fost transferate în mediul online, cu excepția căsătoriei, divorțului şi a tranzacțiilor imobiliare.

Conferinţa naţională dedicată Parcului Științific și Tehnologic de la Măgurele unde a participat ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, a fost realizată în colaborare cu Jurnalul Naţional.