„Comisia Europeană confirmă lună de lună că suntem pe primul loc la inflație în UE. Cu rata inflației în zona euro undeva la 1%, noi suntem la un nivel de patru ori mai mare. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru pentru fiecare român?

Ei bine, inflația nu este altceva decât o taxă ascunsă. Ea se traduce în scumpiri, deci în mai puțini bani pentru fiecare din noi. De când a preluat PSD guvernarea, unele produse și servicii au explodat: plătim cu peste 70% mai mult pe biletele de avion, cu aproape 50% mai mult pe cartofi și cu undeva la 15-16% majorări pentru combustibili și energie electrică. Mai adăugăm la asta și ritmul alarmant la care ne îndatorează statul și vedem de ce simțim pe pielea noastră dezastrul economic pe care actuala guvernare l-a creat.

În acest ritm, măsurile nesustenabile ale clasei politice sunt resimțite cel mai mult de cei mai săraci. Pentru a îmbunătăți real viața românilor trebuie să nu mai impozităm sărăcia și să nu ne mai punem în situații în care cartoful să ajungă aliment de lux. Este timpul pentru reforme reale și curajoase, iar USR chiar asta își propune să facă,” scrie Claudiu Năsui pe Facebook.

 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă, şi de 1,4% în Uniunea Europeană, de asemenea stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce România şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este relativ aproape de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

În august 2018, rata inflaţiei în zona euro era de 2,1% iar în UE de 2,2%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (4,1%), Ungaria (3,2%), Olanda şi Letonia (ambele cu 3,1%) iar cele mai scăzute în Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) şi Spania (0,4%).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut tarifele la servicii (0,60 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,40 puncte procentuale) şi preţurile la energie (minus 0,06 puncte procentuale).

De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a situat la 1,1% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.