Lumea afacerilor este deseori greşit informată în ce priveşte piaţa românească, consideră Mark Mobius, unul dintre liderii internaţionali în industria Fondurilor de Investiţii, conform publicaţiei electronice germane dasinvestment.com., citată de Deutsche Welle.

Mobius, care administrează fondul de investiţii Templeton, prezent şi în românia, le recomandă actorilor de pe piaţă să treacă peste prima impresie pe care o lasă România şi să privească mai atent către o piaţă care, argumentează Mobius, oferă numeroase şi variate oportunităţi de afaceri şi posibilităţi remarcabile de creştere.

În opinia lui Mobius, reformele economice, aflate în curs de aplicare în România şi pachetul financiar pus la dispoziţie de către Uniunea Europeană, vor consolida pieţele de capital.

Templeton Emerging Markets Fund Incorporated este interesat de dezvoltarea infrastructurii, dar oportunităţi cu potenţial atractiv oferă şi industria construcţiilor şi cea a materialelor de construcţii – apreciază expertul american de origine germană, prognozând o traiectorie ascendentă şi în sectorul energiei electrice.

Cei trei ani trecuţi de la admiterea României în Uniunea Europeană nu au fost neapărat elocvenţi pentru actorii de pe piaţa investiţiilor globale. În 2007, numărul cumpărătorilor străini de pe Bursa de la Bucureşti a înregistrat o creştere cu 40 la sută.

În 2009, în schimb, s-a înregistrat o scădere cu 23 la sută. Implicit, indexul Morgan Stanley Capital International (MSCI) al României a scăzut simţitor faţă de valorile ridicate pe care le-a avut în 2007 şi 2008. Ca atare, numeroşi investitori au schimbat placa, de la un optimism efervescent la pesimism – notează dasinvestment.com.

Potenţialul de creştere al României este însă un avantaj pentru investitorii înarmaţi cu răbdare şi capabili să nu intre în panică la primele semne de turbulenţă temporară – conchide Mobius.

SURSA: Agerpres