România este la răscruce. M-am obişnuit să spun şi, cu permisiunea dumneavoastră, am să repet aici, în acest moment, poate special în acest moment: prostia şi hoţia ne pot pierde pe generaţii. Nu exagerez; la poarta României stau sume foarte mari de bani, niciunul dintre aceste fonduri însă nu a intrat pe cardul României deocamdată.

Rolul dumneavoastră în comunităţile locale va fi enorm, responsabilitatea dumneavoastră în egală măsură va fi cât se poate de importantă. Dacă în următorii doi ani, 2021-2022, nu sunt acoperite aceste fonduri cu proiecte, cel puţin 70% prin proiecte, în 2023 vor decide la nivelul Uniunii Europene să le oprească.

Ca să ştiţi cum stăm. Dacă vom continua să furăm bani europeni, şi cred că nu-mi cereţi prea multe argumente din punctul ăsta de vedere, aceşti bani, la sesizarea unui stat, pot fi opriţi pe loc. Ca să se ştie clar şi public cum stăm. Din acest punct de vedere ai nevoie de oameni cinstiţi şi corecţi, de profesionişti, ca să poţi să-ţi redresezi ţara”, a transmis Cristian Diaconescu.

Plafoane aspiraţionale maximale care pot fi accesate

De asemenea, prim-vicepreşedintele PMP a arătat că la nivel european există nişte plafoane aspiraţionale maximale care pot fi accesate dacă există proiecte mai ales la nivelul comunităţilor.

„Pentru că, în premieră, aceşti bani, doar 9,3 miliarde de euro bani gratis, nerambursabili, urmează să vină într-o primă tranşă, se vor obţine: unu, dacă vor exista proiecte; doi, vor putea fi negociate cu toţi ceilalţi. Pentru că 27 de ţări au dreptul să se pronunţe pe 27 de scheme de redresare şi rezilienţă în legătură cu fiecare dintre statele membre al Uniunii Europene. Din bani europeni nu poţi să plăteşti pensii şi salarii.

Am mai auzit aberaţia asta spusă de aşa-zis politicieni, nişte micuţi ticăloşi care îşi permit să mintă cu o nonşalanţă de-a dreptul devastatoare. Am văzut multe în politica românească, dar atâta lipsă de profesionalism şi de onoare, până la urmă, din partea unora care iau un popor de prost mi se pare de-a dreptul strigător la cer. Deci, din bani europeni, 80 de miliarde, cât se ajunge împreună cu Cadrul Financiar Multianual, se plătesc numai proiecte, investiţii, modernizarea României, perspectivele sale economice”, a adăugat Diaconescu.

Politicianul a spus că pensiile şi salariile se plătesc din împrumuturile pe care România reuşeşte să le ia de pe pieţele financiare internaţionale, câtă vreme nu are un aport din investiţii şi că, din acest punct de vedere, aleşii locali, ca şi numiţii la nivel central, au o responsabilitate care ţine, până la urmă, de siguranţa şi viitorul ţării.