Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv anul trecut la 7 ani de închisoare în dosarul Fermei Băneasa. În data de 14 august 2017 acesta a fost dat în urmărire internațională, pentru că nu a mai fost găsit ca să fi încarcerat. Ulterior, s-a aflat că acesta este la Londra.

Concret, două firme înregistrate în Cipru și care dețin participații la mai multe companii prin care omul de afaceri derulează proiecte imobiliare au înregistrat o plângere la adresa statului român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând România de încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor semnat cu Republica Cipru în 1991.

Care este obiectivul plângerii împotriva României

Potrivit unor surse la curent cu speța, obiectul plângerii împotriva României depuse la ICSID de cele două firme înregistrate în Cipru l-ar constitui sechestrele instituite de procurorii români pe mai multe active imobiliare ale unor companii controlate de Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd. Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv anul trecut la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și se află în prezent la Londra.

Cine este Gabriel „Puiu” Popoviciu

Gabriel „Puiu” Popoviciu este un controversat om de afaceri, unul dintre cei mai influenți actori de pe piața imobiliară din România. Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment, Pizza Hut, KFC – sunt firme care se leagă într-un fel sau altul de omul de afaceri. Popoviciu este ginerele fostului demnitar comunist Ion Dincă

Puiu Popoviciu și Dragoș Dobrescu au ajuns să controleze prin interpuși Restaurantul Diplomatic și 19 hectare din Parcul Herăstrău, ambele monumente istorice. În 1996, clădirea, alături de o suprafață de 19 hectare din Parcul Herăstrău, a fost dată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în folosință gratuită unui ONG – Clubul Diplomaților București. Numele ONG-ului care a primit restaurantul de la MAE este Clubul Diplomatic București. Din conducerea sa fac parte primarul Capitalei sau ministrul de Externe, așa cum ne-a declarat Ion Diaconu, directorul organizației.

Din 1996 s-a acreditat ideea că acest Club este al MAE. Total fals, este un ONG independent care a avut norocul să primească 19 hectare de teren în buricul verde al Capitalei. Membrii Consiliu Director al Clubului, înregistrați ultima dată la Ministerul Justiției, acolo unde se află registrul organizațiilor nonguvernamentale, sunt: Teodor Baconschi, Sorin Oprescu, Robert Cazanciuc, Mircea Neață – director general, Constantin Niculescu, Ion Diaconu, Dan Oancea, Nicolae Sianu, Liviu Tudor. Clubul Diplomatic a inchiriat propriatatea pentru Hotpoint Network, controlată de un grup de investitori imobiliari, printre care Popoviciu si Dobrescu. Dobrescu este denumit și afaceristul fără chip, pentru că în mass-media nu a apărut nicio fotografie de-a sa. Atât Dobrescu, cât și Popoviciu fac parte din așa-numitul grup de afaceriști de la Monaco. Printre membrii acestui club de oameni de afaceri se numără: Florian Walter (Romprest), Dumitru Nicolae, Niro (Dragonul Roşu) și Elan Schwartzenberg, conform cotidianul.ro.

Popoviciu deține și Compania Shopping Center Holding care și-a cerut insolvența, iar Tribunalul București a decis intrarea în faliment, prin procedură simplificată și dizolvarea societății, în luna iunie. Astfel, mall-ul Oradea Shopping City din Oradea, deținut de firma lui Popoviciu, se va închide. Firma a incercat sa vanda mall-ul la jumatate din prețul de achiziție.

SURSA: profit.ro