Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, vine cu precizări de ultimă oră despre conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. Acesta a anunțat miercuri că Moscova a preluat controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei, explicând ce se va întâmpla în continuare.

Totodată, el a mai subliniat și faptul că sistemul de apărare aeriană al Kievului nu este capabil să ofere o opoziție semnificativă aviației ruse, scrie Interfax.

După ce a prezentat bilanțul privind avioanele doborâte de la ucraineni, acesta a mai apoi a oferit posibile explicații pentru victoria aeriană a Rusiei în Ucraina. În acest sens, oficialul rus a făcut referire la România.

„O parte din aeronavele ucrainene au zburat în România și nu participă la bătălii”, a mai adăugat Igor Konașenkov.

Ce a reușit Rusia până acum

Referitor la reușitele Rusiei de până acum, oficialul rus spune că 81 de posturi radar de apărare aeriană din Ucraina au reușit să fie distruse până acum.

„81 de posturi radar de apărare aeriană ucraineană au fost distruse. Acest lucru a dus la pierderea controlului de luptă al aviației și a apărării aeriene a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Totodată, el a mai adăugat că forțele Armate Ruse au mai distrus și alte 137 sisteme de rachete antiaeriene S-300 și Buk M-1 și S-125. „Acesta este mai mult de 90% din sistemele de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune în serviciu”, a spus Konașenkov.

„Conducerea forțelor armate ucrainene încearcă să compenseze lipsa de informații despre situația aeriană prin obținerea de date la postul de comandă al forțelor aeriene din Vinnița de la aeronavele E-3A din sistemul AWACS-NATO”, a spus oficialul.

Bilanțul războiului din Ucraina

Doar miercuri, 49 de unități militare au fost distruse, a mai adăugat purtătorul rus de cuvânt.

„În cursul zilei de 9 martie, avioanele bombardiere și de atac ale Forțelor Aerospațiale Ruse au distrus 49 de unități militare, inclusiv: 2 posturi de comandă, 6 sisteme de rachete antiaeriene, 4 depozite de muniție și combustibil și 37 de zone în care sunt concentrate arme și echipamente militare”, a spus Konașenkov.

El a mai explicat și modul în care situația era înainte de invadarea Ucrainei.

„Până la începutul operațiunii speciale, forțele armate ucrainene aveau până la 250 de avioane și elicoptere de luptă funcționale. Forțele aerospațiale ruse au distrus 89 de avioane de luptă și 57 de elicoptere la sol și în aer”, a spus acesta.