România este în afara oricărui risc alimentar, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, care a adăugat că reuşim să ne asigurăm din producţia internă consumul şi necesarul intern.

„Din punctul meu de vedere nu e motiv de îngrijorare. La Ministerul Agriculturii avem analiza zilnică a stocurilor și a felului în care se realizează aprovizionarea cu alimente. Nu există motive de îngrijorare”, a declarat Chesnoiu, pentru B1 TV.

Ministrul Agriculturii a punctat că România produce mai multe cereale decât are nevoie, menționând că sunt anumite ţări dependente de cerealele din Ucraina şi Rusia, însă țara noastră nu se află într-o astfel de situaţie.

„Producem mai multe decât consumăm în țară și trebuie să analizăm aceste lucruri într-o conjunctură mai amplă. Țările care au interzis exportul, nu l-au interzis de tot (…) Ungaria, față de România, nu-și produce necesarul de cereale. Ucraina este supusă unor agresiuni și continuă să exporte cereale, pentru că are surplus de producție (…)”, a declarat ministrul.

România poate profita de această oportunitate

În acest context, și având în vedere războiul din Ucraina, Adrian Chesnoiu este de părere că România poate să devină lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește exportul de ulei.

„Bineînțeles (n.r. – România poate deveni lider în Europa), orice criză poate naște noi oportunități și dacă cele două milioane de tone în plus sunt procesate în România, noi putem deveni lideri în asigurarea pieței uleiului de floarea soarelui în Uniunea Europeană.

Acest lucru l-am avut în vedere înainte de agresiunea Rusiei în Ucraina, pentru că am elaborat la Ministerul Agriculturii strategia viitoare a României în materie de agricultură și industrie alimentară și am prevăzut sume consistente pentru înființarea de fabrici de procesare, astfel încât să dăm valoare adăugată produselor din România și materiile prime să fie procesate în România”, a mai transmis Chesnoiu.

Limitarea vânzării de ulei este pentru a preîntâmpina specula

De asemenea, acesta a subliniat că mesajele din unele magazine care anunţau că se limitează vânzarea de ulei la cel mult trei baxuri au apărut tocmai pentru a se preîntâmpina specula.

„Le transmit încă o dată pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei mai mult decât le e necesar. Dacă au văzut în anumite magazine afişe, anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau utilizarea de ulei la maximum trei baxuri, acestea au fost făcute tocmai în încercarea de a transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze, să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei. Multe televiziuni au anticipat că următorul scenariu de isterie publică va fi cel al uleiului de floarea soarelui”, a mai transmis şeful MADR.