Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a explicat că aceștia bani sunt condiționați de raportul de țară și de aceea nu este încă sigur dacă îi vom primi. Totuși, acesta precizează că este vorba de aproape 100 de miliarde de euro pentru care România nu a trebuit să facă nimic, dar depinde de capacitatea noastră de negociere și de absorbție.

„Cele 33 de miliarde de euro alocate României sunt o premisă foarte bună, dar nu o garanţie. În total, ţara noastră poate beneficia de 80 de miliarde de euro – din planul de redresare cumulat cu viitorul buget, dar aceşti bani sunt condiţionaţi de raportul de ţară şi încă nu sunt 100% siguri. Dacă mai adăugăm şi fondurile disponibile direct de la Bruxelles atunci potenţialul este de circa 100 de miliarde de euro. România nu a făcut nimic ca să beneficieze de aceste resurse. Este rezultatul unei formule matematice. Păstrarea acestor sume depinde însă de capacitatea de negociere a României şi apoi de capacitatea de absorbţie efectivă.

Primul moment cheie are loc pe 19 iunie, la Consiliul European. Vom vedea atunci ce vor negocia guvernanţii. Orice euro mai puţin înseamnă, de fapt, incapacitatea lor de negociere. Banii vor fi alocaţi pe instrumente de finanţare, dar şi în baza unui plan de redresare economică realizat la nivel naţional, care trebuie şi el negociat şi raportat la semestrul european şi specificităţile menţionate acolo. În opinia mea, acest plan trebuie să conţină proiecte strategice şi să fie un proiect de modernizare a ţării, valabil pe termen mediu şi lung, care să reflecte nevoile reale ale societăţii româneşti în acest moment. Pentru ca aceste sume să nu rămână doar pe hârtie, ele trebuie transformate în beneficii concrete pentru români”, a declarat marţi Victor Negrescu, după cum scrie Adevărul.

Europarlamentarul mai punctează faptul că Guvernul și Președintele au datoria să se implice pentru ca suma să fie cât mai avantajoasă pentru România și fără condiționări în plus.

„Începe o etapă de negocieri între statele membre şi între instituţii, iar guvernul si preşedintele au datoria să se implice pentru ca suma să fie cât mai avantajoasă şi să primim fonduri uşor de accesat, fără condiţionări în plus. Avem nevoie de o acţiune curajoasă la nivel european. Eu voi lupta pentru aceste lucruri în Parlamentul European. Am făcut apel la toate forţele politice să lucrăm împreună în interesul României dar guvernanţii au ignorat din nou nevoia de dialog”, a adăugat Negrescu.