După aproape un deceniu, România a înregistrat în trimestrul trei din 2017 o creştere anuală de 8,8%, depăşind din nou China – a doua economie mondială – ca rezultat al boom-ului determinat de consum, în urma reducerilor de taxe şi a majorării salariilor în sectorul public. Alţi indicatori – cum ar fi inflaţia şi deficitul de cont curent – nu sunt la nivelurile de dinaintea crizei din 2008, dar unii provoacă îngrijorări.

‘Această creştere economică de tip chinezesc ar trebui să-i facă pe cei care iau decizii să se gândească ce vor face în continuare. România se confruntă cu derapaje pe care pieţele financiare nu le vor ignora’, a afirmat Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal, un organism independent care consiliază Guvernul în privinţa politicii bugetare.

Dezechilibrele de astăzi nu sunt fără însemnătate, susţin analiştii. Deficitul bugetar se măreşte peste limita UE, cererea consumatorilor majorează importurile şi deficitul de cont curent, iar preţurile de consum cresc după o perioadă de deflaţie.

Randamentele obligaţiunilor au urcat deja, anticipând încheierea perioadei de aproape doi ani cu dobânzi scăzute, în timp ce din rândul statelor din Europa de Est, leul a avut cea mai slabă performanţă faţă de euro anul acesta.

Deşi România încă este a doua cea mai săracă ţară din UE, la o decadă după aderare, Guvernul susţine că măsurile cum ar fi majorarea salariului minim sunt necesare pentru a reduce diferenţa faţă de statele mai bogate ale blocului comunitar. Banca Naţională a României este îngrijorată că relaxarea fiscală vine în detrimentul investiţiilor şi îşi pierde din valoare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este îngrijorat că experienţa din 2008, când politicienii români au bătut din palme când avansul economiei l-a depăşit pe cel al Chinei, a fost uitat.

‘Nu suntem împotriva stimulării consumului sau a majorării salariilor, dar trebuie să acordăm atenţie dozajului – cât de mulţi poţi accelera fără să frânezi brusc. De câte ori trebuie să ne spargem capul până când vom învăţa lecţia?’, se întreabă Mugur Isărescu.

Conform estimărilor ‘semnal’ publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut al României a crescut în 2017 în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei faţă de trimestrul precedent, în timp ce raportat la perioada similară a anului trecut avansul a fost de 8,8% pe serie brută şi de 8,6% pe serie ajustată sezonier.

În primele nouă luni din acest an, economia României a înregistrat o creştere cu 7%.AGERPRES