Adrian Câciu este de părere că o să avem o creştere de 1,8% a economiei României anul viitor. El este optimist și susține că vom depăși această cifră în 2023.

”O să avem o creştere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depăşim aceste prognoze. Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică sau altceva, mai jos de 1,8”, consideră ministrul.

”Toate prognozele nu arată o contracţie a economiei, ci arată o încetinire a vitezei de creştere sau o reducere a creşterii economice, ca să spun aşa. (…) Eu am spus: am semnalul de încetinire pe trimestrul trei, sigur îl voi avea şi în trimestrul patru. Pentru asta, tot Guvernul trebuie să lucreze la măsuri de restartare a economiei. (…) Ăsta este semnalul cel mai important pentru cei care decid, dar şi pentru corporaţii”, a afirmat Adrian Câciu, miercuri seară, la Digi 24.

România nu va înregistra, anul viitor, o scădere economică

Ministrul a estimat că România nu va înregistra, anul viitor, o scădere economică, el fiind de părere că va fi o creştere economică ”nu mai jos” de 1,8%.

”Recesiunea prevestește criza. Sunt foarte multe confuzii, toată lumea spune: suntem în criză, suntem în criză! Oameni buni, suntem în presiune recesionistă. Da, sunt elemente de presiune care se exprimă prin preţuri mai mari, prin faptul că oferta nu se valorifică, stă pe stoc sau se închid anumite companii, sunt semnale. Criza este ultima parte a unui întreg ansamblu de exprimări ale jucătorilor economici.”, a spus ministrul Finanțelor.

Câciu apreciază că nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică

În opinia sa, nu vom avea o creştere economică la nivel de potenţial. În acest sens, el a explicat că, în România, creșterile de potenţial sunt undeva la 4,5%.

„Aşa arată potenţialul României, aşa ar putea să crească, dacă nu ar fi influenţată de factori negativi – o să avem o creştere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depăşim aceste prognoze. Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică sau altceva, mai jos de 1,8”, a adăugat Adrian Câciu.

El a explicat că termenul de recesiune tehnică a fost ”inventat” într-o perioadă de campanie electorală în SUA şi că recesiunea ”reală” este cea mai importantă.