“Am exprimat suportul României pentru noua propunere de politică de pescuit pentru perioada 2014 – 2020 şi suntem foarte bucuroşi că Marea Neagră devine o zonă importantă în politica europeană de pescuit. Am insistat pe o implicare mai activă a Comisiei Europene şi a comisarului pe pescuit în zona Mării Negre în relaţia cu terţe ţări.
În acelaşi timp, noi încercăm să stabilim bune colaborări şi cu terţele ţări şi am stabilit ieri (28 martie – n.r.), la Ruse, cu ministrul bulgar al Agriculturii şi Pescuitului, o întâlnire trilaterală la Varna, în aprilie, împreună cu Turcia, pentru a discuta aspectele aflate în dispută atât în ce priveşte pescuitul la Marea Neagră, cât şi aspectele sanitar-veterinare, fitosanitare şi de siguranţă alimentară. Aspectele de la întâlnirea din aprilie dintre cele trei ţări sunt mai mult tehnice în ceea ce priveşte modalităţile în care se pescuieşte la ora actuală şi în special dimensiunea ochiurilor la plasele de pescuit”, a afirmat Fuia, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki.

Şeful de la Agricultură a precizat că cele trei state vor încerca să armonizeze din punct de vedere tehnic legislaţia şi să aibă un punct de vedere comun la Marrakesh, unde va fi o întâlnire tehnică pe pescuit la Marea Mediterană şi la Marea Neagră.

“Vom încerca să armonizăm din punct de vedere tehnic legislaţia şi de a merge cu un punct de vedere al României, Bulgariei şi Turciei la întâlnirea de la Marrakesh, care va fi o întâlnire tehnică pe pescuit la Marea Mediterană şi la Marea Neagră. Vom discuta în trilaterală, împreună cu ANSVSA, pentru că ei sunt cei responsabili, cei implicaţi, situaţia cu exporturile de carne de vită şi ovine în Turcia, dar şi tranzitul prin Turcia”, a adăugat acesta.

Potrivit oficialului MADR, domeniul acvaculturii va avea un rol important în viitoarea politică de pescuit europeană, iar pe acest segment România are un potenţial important.

“Am insistat, de asemenea, ca acvacultura să aibă un rol mai important în viitoarea politică de pescuit europeană, având în vedere potenţialul deosebit pe care România îl are. În acelaşi timp, am propus, şi doamna comisar a acceptat, ca ministrul Agriculturii să delege 1-2 tineri din minister pentru a lucra o perioadă de timp în cadrul Comisariatului pentru Pescuit, pentru a căpăta experienţă şi a contribui după aceea la îmbunătăţirea activităţii Programului Operaţional de Pescuit în România, atât în perioada asta, cât şi în perioada 2014 – 2020. Acvacultura se va dezvolta în noul program de pescuit 2014 – 2020 şi va deveni o ramură foarte importantă în programul european de pescuit”, a explicat ministrul Agriculturii.

Comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, efectuează, joi, o vizită oficială în România, urmând să aibă întâlniri cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, cu ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, cu ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, şi cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.