Documentul a fost semnat de ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Liliana Pavlova, de cel al transporturilor şi al tehnologiilor informaţionale, Ivailo Moskovski, precum şi de ministrul român al transporturilor şi infrastructurii, Ovidiu Silaghi.

Comitetul va adopta şi, ulterior, va monitoriza executarea unui plan de acţiune în cadrul proiectelor menite să amelioreze navigaţia în sectorul comun al fluviului, se arată într-un comunicat de presă difuzat miercuri de guvernul bulgar.

Ministrul Silaghi a subliniat rolul important jucat de secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Valentin Preda şi de ministrul-adjunct bulgar al dezvoltării regionale Nikolina Nikolova pentru realizarea acest proiect. În opinia lui, acest document este o bază bună pentru proiectele pe care le vom dezvolta. Strategia Dunării este un instrument bine gândit şi foarte util pentru ambele ţări şi în acest moment depinde doar de noi în ce măsură putem folosi posibilităţile pe care le oferă, crede ministrul român. Nu ajunge să avem doar strategia Dunării, trebuie să ne gândim la modalităţile prin care o putem folosi. Avem proiecte pe care trebuie să le prezentăm cu o voce comună la Bruxelles. Pe baza documentului semnat astăzi avem posibilitate să avem o voce comună, pentru că interesele noastre strategice sunt comune, a adăugat Ovidiu Silaghi.

Omologul său bulgar Ivailo Moskovski a notat că fluviul Dunărea face parte din coridoarele transeuropene, fiind coridorul numărul 7. El a subliniat faptul că în acest moment Bulgaria şi România nu profită pe deplin de posibilităţile oferite de acest coridor de transport. Sunt oraşe în Europa cu cinci şase poduri, numai într-un oraş, iar noi nu avem decât unul singur, iar cel de al doilea urmează să fie deschis în curând, a spus Moskovski.

La ceremonia a asistat şi Cezare Benarbei, reprezentant al Direcţiei Generale Mobilitate şi Transport al Comisiei Europene. El a spus că dezvoltarea căilor navigabile nu înseamnă doar dezvoltarea transporturilor, ci şi dezvoltarea economică a regiunii şi a dat exemplul Franţei şi Belgiei care şi-au unit eforturile în construirea unor canale navigabile.

Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres de guvernul bulgar, comitetul interinstituţional va identifica resursele financiare pentru realizarea proiectelor şi va acorda asistenţă pentru executarea strictă a planului de acţiune. De asemenea, va analiza cadrul legislativ din cele două ţări în legătură cu întreţinerea şi ameliorarea navigaţiei şi, dacă este necesar, va face propuneri motivate pentru schimbări la acest cadru legislativ.

Prin semnarea memorandumului, cele două ţări dau o dovadă de o bună coordonare şi de dorinţa de a soluţiona împreună problemele de interes comun, participând cu succes la realizarea Strategiei Dunării. Ameliorarea comunicaţiilor în sectorul româno-bulgar creează condiţii bune pentru intensificarea cooperării în domeniul economic şi social, precum şi pentru folosirea mai eficientă a resurselor disponibile, se mai afirmă în comunicat.