Parlamentul European (PE) a solicitat azi Comisiei Europene (CE) prezentarea, până pe 15 iulie 2009, a unui raport special privind situaţia proceselor de gestiune şi control al tuturor fondurilor UE în România, precum şi măsurile luate şi progresele înregistrate în combaterea corupţiei. În baza raportului, fondurile europene acordate României ar putea fi suspendate.

Parlamentul European a acordat azi, în baza unui raport elaborat de francezul Jean-Pierre Audy (Partidul Popularilor Europeni), descărcarea de gestiune Comisiei Europene pentru execuţia bugetului general al Uniunii Europene aferent exerciţiului financiar 2007. Cu toate acestea, raportul PE a fost extrem de critic faţă de România şi Bulgaria, dar şi faţă de Comisie.

România are probleme grave în gestiunea fondurilor europene

În raportul special al Curţii de Conturi (nr. 4/2006) referitor la proiectele de investiţii din cadrul PHARE din Bulgaria şi România, s-au constatat „deja numeroase probleme în gestiunea fondurilor europene, printre care nereguli în ceea ce priveşte procedurile de ofertare şi eligibilitatea cheltuielilor, vânzarea bunurilor de investiţii, lipsa capacităţilor administrative şi altele”, se arată în documentul prezentat de Jean-Pierre Audy.

„Parlamentul European ia act cu profundă îngrijorare de suspendarea de către Comisie a unor fonduri agricole în valoare de 200.000.000 de euro pentru România”, se arată într-un comunicat de presă remis de PE.

Nici Comisia Europeană nu scapă de criticile PE

Parlamentarii europeni consideră că este necesară sporirea de către Comisie a asistenţei tehnice pentru statele membre, în vederea consolidării capacităţilor lor administrative.

Potrivit unui amendament depus de deputaţii europeni, pregătirea capacităţii de absorbţie a României şi a Bulgariei a fondurilor din domeniile politicilor agricole şi de coeziune nu a fost tratată de Comisie cu seriozitatea necesară şi declaraţiile şi măsurile luate de Comisie în acest context au fost înşelătoare nu numai pentru Parlament, ci şi pentru guvernele Bulgariei şi României, şi au reprezentat unul dintre motivele pierderii acestor fonduri de către ţările respective.

Ameninţare de suspendare temporară a fondurilor

Comisia va trebui să informeze Parlamentul permanent despre efectele practice ale eforturilor privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei şi să includă în rapoartele de evaluare criterii de cuantificare a progreselor realizate în aceste domenii.

Primul pas îl reprezintă chiar prezentarea unui raport special privind situaţia proceselor de gestiune şi control al tuturor fondurilor UE în România, precum şi măsurile luate şi progresele înregistrate în combaterea corupţiei în perioada care se încheie la 15 iulie 2009. Ioana Bobeş, ofiţer de presă în cadrul Direcţiei Media, Redacţia Română, a Parlamentului European, a precizat pentru CAPITAL că, în baza acestui document, se va decide dacă România va mai beneficia de alocaţia financiară, de la bugetul UE, care a fost stabilită până în 2013.

Parlamentarii europeni au susţinut că „PE sprijină Comisia în ceea ce priveşte suspendarea temporară a fondurilor în cazul în care sistemele de gestiune ale unui stat membru nu funcţionează”.

„În ceea ce priveşte utilizarea abuzivă a fondurilor europene şi cazurile de fraudă şi corupţie, instituţiile europene trebuie să aplice principiul toleranţei zero. În acest sens, se solicită Comisiei să garanteze recuperarea efectivă a sumelor plătite nejustificat”, se mai arată în documentul aprobat azi de plenul Parlamentului European.

În joc sunt 19,2 miliarde de euro!

Pentru perioada 2007-2013, România ar trebui să primească 19,2 miliarde de euro din fonduri structurale şi de coeziune. La acestea se adaugă circa 8,2 miliarde de euro – fonduri dedicate agriculturii, dezvoltării rurale şi pisciculturii. Conform unei analize realizate de revista „Capital”, până acum 2 luni, România încasase doar 1,2 miliarde de euro din fondurile postaderare.

DETALII:
Citeşte şi Bilanţ bugetar dezastruos în primii doi ani de la aderare.