UPDATE:
‘Eu cred că aliaţii şi prietenii noştri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituţiile statului de drept au funcţionat (…) Este un punct de vedere pe care vă rog să-l susţineţi’, a spus Traian Băsescu la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

El a arătat că "greşelile" unor politicieni nu pot conduce la anularea drepturilor României şi că o sancţionare ar fi nejustificată.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că România trebuie să facă din absorbţia fondurilor europene o prioritate naţională, subliniind că politicienii ar trebui să ‘pună osul la treabă’ în loc să îşi arunce vina unii pe alţii. "Să facem din absorbţia fondurilor o prioritate naţională. Până la urmă, ce prioritate mai mare să ai decât să iei banii care ţi se oferă degeaba. De aceea, mesajul meu către corpul diplomatic românesc este că nu ne resemnăm în faţa problemelor pe care le avem şi România trebuie să-şi ia la ea acasă măsurile necesare pentru ca în termenul stabilit să reuşească să absoarbă sumele stabilite de UE", a afirmat Traian Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii români, de la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că România este în acest moment în pericol de a pierde bani, punctând că în loc ca politicienii să dea vina unii pe alţii mai bine ar pune "osul la treabă", pentru a remedia observaţiile date de CE în procesul de absorbţie.
Aderare la Zona Euro până în 2015
"Ultimele propuneri ale Comisiei trebuie să ne pună extrem de serios în gardă atunci când vorbim de procesul de supraveghere bancară la nivel european şi adresat zonei euro. Aşa cum la momentul potrivit am reuşit să fim parte a Tratatului fiscal, la fel România şi cred eu toate statele non euro trebuie să-şi găsească formula de a participa la acest proces de integrare a sistemului bancar", a afirmat preşedintele, la întâlnirea avută cu ambasadorii români la Palatul Cotroceni.

El a explicat că este foarte important să facem o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de aderare la zona euro, pentru că altfel, chiar dacă vom reuşi să fim parte a procesului de integrare a sistemului bancar, nu vom putea rezista într-o poziţie "tranzitorie" la nesfârşit.

"Devine pentru noi o prioritate să îndeplinim condiţiile de a intra în zona euro", a punctat Băsescu.

Preşedintele a explicat că România are premisele necesare pentru acest proces şi că nu se modifică obiectivul deja fixat de a adera la zona euro în 2015.
Sursa: Agerpres