România a primit, vineri, prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde euro, din împrumutul contractat de la Comisia Europeană, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.

„Trezoreria m-a informat că astăzi (vineri-n.r.) au intrat primii bani din împrumutul contractat de la Comisia Europeană”, a anunţat secretarul de stat.

El a arătat că tranşa ar fi trebuit acordată în cursul săptămânii viitoare, dar că „se pare că lucrurile au fost urgentate”.

Autorităţile române au încheiat un acord pentru un program de finanţare externă susţinut cu fonduri de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Pachetul de finanţare obţinut de România de la cele cinci foruri internaţionale se ridică la 19,95 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro de la FMI şi 5 miliarde euro de la CE.

Fondurile primite din partea Comisiei Europene sunt administrate de Ministerul Finanţelor şi folosite pentru acoperirea deficitului bugetar.

A doua tranşă din împrumutul CE, de un miliard de euro, va fi disponibilă până la finele anului, în funcţie de îndeplinirea unor criterii.

SURSA: Mediafax