Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a vorbit despre Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România la începutul acestei săptămâni, la Bruxelles.

Potrivit ministrului, planul va fi aprobat, însă până la primirea finanțării, va mai dura câteva luni, în contextul în care procesul de aprobare are 11 criterii.

Cristian Ghinea susține că România nu dorește să mai aștepte așa că a decis să pună deja în aplicare o parte din planurile cuprinse în PNRR, urmând ca acestea să fie decontate atunci când banii europeni vor ajunge.

Ministrul a dat și exemple în acest sens. Potrivit acestuia, A7, un proiect dorit de foarte mulți români este la stadiu de licitație, iar în curând, muncitorii vor putea să lucreze deja.

„Sunt absolut convins că la cât de mult am muncit și ce dialog intens am avut cu Comisia în perioada de predepunere, planul va fi aprobat. Va mai dura câteva luni, este un proces de aprobare pe 11 criterii, întâi în Comisia Europeană, apoi în Consiliul UE și la toamnă vom avea planurile aprobate.

România începe deja proiectele din PNRR 

Sunt proiecte care deja au început și care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitație. Dacă va dura puțin și vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja”, a spus ministrul, la Digi24.

Totodată, Cristian Ghinea susține că mai există și proiecte depuse de primării care pot începe pe bugetul de stat, urmând să fie decontate cu banii europeni. El a mai adăugat că proiectele pentru creșe pot să înceapă, în condițiile în care nu există niciun fel de problemă la acest capitol.

„Sunt proiecte depuse de primării pentru creșe, care pot să înceapă pe bugetul de stat și apoi, când PNRR va fi aprobat, decontăm de acolo. Pe regulament ni se permite să finanțăm și proiecte care au început în acest an, deci nu trebuie să așteptăm să avem aprobarea formală. Acele proiecte la care știm 100% că nu sunt probleme – și la creșe nu sunt probleme – pot să înceapă”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.