Concret, Guvernul Orban a decis în ședința de guvern, care a avut loc joi, să plătească suma de 1,33 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a ajuta 2.858 de localități.

Localitățile respective nu au destui bani pentru a susține cheltuielile de funcționare ale primăriilor, cheltuielile de finanțare a instituțiilor publice și nu au bani nici pentru plata furnizorilor de bunuri și servicii.

Mai mult decât atât, în comunicatul de presă primit din partea Ministerului Dezvoltării este menționat faptul că aceste localități nu au bani pentru continuarea unor proiecte care se aflau deja în derulare.

Klaus Iohannis consideră că este nevoie de o reformă administrativ-teritorială

În anul 2017, președintele Klaus Iohannis susținea că reforma administrativ-teritorială nu mai poate aștepta. Acesta a mai spus c reforma este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni, notează g4media.ro.

Motivul pentru care președintele României susține o reformă administrativ-teritorială este din cauza faptului că actuala împărțire din România datează din anul 1968.

„Acum, după zece ani de apartenență la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toții conștienți că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială.

Fără îndoială, aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și singura prin care se poate asigura armonizarea economică și socială între acestea”, a spus Iohannis la o ședință cu Asociația Municipiilor din România, notează sursa anterior menționată.

De ce nu se poate face această reformă

Din păcate reforma menționată de către președintele Klaus Iohannis nu a fost începută de niciun Guvern PSD și nici de actualul Guvern liberal, condus de premierul Ludovic Orban.

Pentru ca această reformă să prindă contur este nevoie de o majoritate constituțională în Parlament. Mai exact, este nevoie de minim două treimi din totalul parlamentarilor, mai notează sursa anterior menționată.