"După 50 de ani de colaborare ştiinţifică meritorie, România a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN). Proiectul de lege privind aderarea Românei la CERN a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 383 din data de 19 mai 2016. După un proces de preaderare desfăşurat cu succes în ultimii 5 ani, performanţele comunităţii ştiinţifice şi academice, precum şi potenţialul industrial din ţara noastră au fost recunoscute prin rezoluţia Consiliului CERN din 18 iunie 2015, care a acceptat România ca al 22-lea stat membru. Promulgarea legii privind aderarea României la Convenţia pentru înfiinţarea unei Organizaţii Europene pentru Cercetări Nucleare este capătul unui lung drum străbătut de comunitatea ştiinţifică pentru afirmarea sa în cadrul celui mai important şi prestigios centru de cercetare din lume", se arată într-un comunicat de presă al ANCS. 

Beneficiile pentru România ca stat membru cu drepturi depline al organizaţiei se regăsesc atât pentru activitatea de cercetare, prin garantarea accesului cercetătorilor români la elaborarea de propuneri pentru experimente care utilizează infrastructura CERN, precum şi pentru cooperarea cu industria prin transferul tehnologic şi activităţi contractuale ale instituţiilor de stat şi private din România, ceea ce va putea duce la o creştere semnificativă a factorului de recuperare a cotizaţiei (industrial return), indică sursa citată. 

Potrivit acesteia, achiziţionarea de către CERN a unor produse şi servicii din România se va face fără aplicarea TVA. 

"Nu în ultimul rând, participarea în programele de tip technical student şi summer students, participarea în programele HEPTech pentru dezvoltarea capacităţilor antreprenoriale şi de comunicare ale tinerilor cercetători în vederea generării de spin-offs şi start-ups, precum şi programele educaţionale la nivel liceal şi universitar reprezintă beneficii deosebite pentru educaţie şi stimularea tinerilor", se mai arată în comunicatul de presă. 

AGERPRES