'Am prezentat astăzi în şedinţa de Guvern şi mai ales primului-ministru balanţa comercială în ceea ce priveşte comerţul pe care-l realizăm în comerţul cu produse agroalimentare. (…)Dincolo de dezbaterea politică sau de dezbaterea publică, cred că e important pentru cetăţeni de subliniat faptul că şi în luna a 10-a din 2013 s-a continuat trendul pozitiv în ceea ce priveşte balanţa comercială cu produse agroalimentare. În primele 10 luni ale anului 2013 am înregistrat un excedent de 182 de milioane de euro, vorbesc în primul rând de valori, comparativ cu un deficit de 532 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului 2012', a declarat ministrul Agriculturii într-un briefing de presă la finalul şedinţei de Guvern.
Daniel Constantin a precizat că se menţine trendul arătat de situaţia pe primele nouă luni ale lui 2013 privind balanţa comercială cu produse agroalimentare.
'Această creştere, acest excedent, este mult mai mare după cea de-a 10-a lună. (…)În primul rând, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de patru miliarde de euro în primele 10 luni, cu 808 milioane de euro mai mult decât în perioada corespunzătoare din 2012, o creştere, aşadar, cu 24%. Faţă de perioada de referinţă, exporturile cu ţările terţe au crescut cu 74,2%', a afirmat Constantin.
Ministrul Agriculturii a menţionat apoi câteva din principalele produse exportate.
'În topul principalelor produse grâul este pe primul loc cu un volum al exportului de 3,749 milioane de tone, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, cu un volum şi încasări de 778 de milioane de euro, faţă de 382 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului 2012. Urmează porumbul, seminţe de floarea soarelui şi alte produse, ţigări, orzul, seminţele de rapiţă în valori ceva mai mici. Acestea sunt principalele date economice care cred că dincolo de dezbateri interesează cel mai mult cetăţenii', a mai declarat Daniel Constantin.