De asemenea, România şi Slovacia au fost singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au scăzut în luna iunie 2017, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. 

La nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcţii au înregistrat un avans anual de 3,6%, iar în zona euro au crescut cu 3,4%. Statele membre UE, în care lucrările de construcţii au înregistrat cel mai puternic avans anual, au fost: Ungaria (27,2%), Slovenia (21,2%) şi Suedia (17,3%). 

În schimb, în luna iunie 2017, comparativ cu mai 2017, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, ca urmare a scăderilor înregistrate în state mari, precum Germania (-1%, Franţa (-0,7%) şi Marea Britanie (-0,2%). 

România se situează în rândul statelor membre în care lucrările de construcţii au crescut de la o lună la alta, cu un avans de 0,5%. Cele mai mari creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii s-au înregistrat în Slovenia, de 12,1%, Spania şi Slovacia – ambele cu o creştere de 2,2%, şi Polonia (+2,1%). 

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, în luna iunie, volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o creştere cu 18,8% pe serie brută, respectiv cu 0,5% pe serie ajustată, faţă de luna mai 2017, consemnând însă o scădere comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,4%, respectiv cu 9,6%.

SURSA: Agerpres