Capital: Care este secretul unei cariere de succes pentru dumneavoastră? 

Raluca-Ioana van StadenO carieră de succes se bazează în primul rând pe o educaţie profundă, care constituie temelia trainică. Parinţii mei au fost primii mei profesori şi ei rămân modelele mele. Din casă am învăţat cum să împletesc arta (mama fiind profesoară de limba română şi poetă) cu ştiinţa (tatăl meu fiind profesor de chimie). Am avut profesori de excepţie şi în şcoli şi în cele două facultăţi pe care le-am urmat în cadrul Universităţii din Bucureşti şi Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. La acestea am adăugat perseverenţa, munca continuă şi orele petrecute în faţa pianului, care mă revigorau, îmi dădeau puterea să merg mai departe. Am fost învăţată de mulţi profesori din liceu şi facultăţi să mă uit în sus, să caut să aleg ceva mult mai greu sau chiar aparent imposibil pentru că aşa cum spuneau dânşii, “numai în acest fel succesul va fi garantat”.

Capital: Care au fost cele mai importante decizii pe care a trebuit să le luaţi şi v-au marcat cariera?
Raluca-Ioana van Staden: Până la începutul clasei a IXa îmi doream cel mai mult să devin pianistă sau alternativ să urmez o carieră în matematică. În clasa aIXa primele ore de chimie făcute cu tatăl meu (profesorul Ion Ştefan) m-au convins că şi chimia este cel puţin la fel de frumoasă ca şi pianul şi matematica. Nu am renunţat şi nu voi renunţa la niciuna din cele trei; din timpul liceului obţineam premii la olimpiadele de chimie şi matematică şi la concursurile de pian, lucru care s-a continuat şi în timpul studenţiei. Am avut norocul să lucrez şi să colaborez cu chimişti de marcă: profesorii George Emil Băiulescu, R.P. Buck, G. Pungor, Hassan Y Aboul-Enein, iar la pian să fiu în clasele profesorilor Mirabela Parotta, Georgeta Ştefanescu Bârnea şi Remus Manoleanu. Dupa terminarea doctoratului am câştigat două burse: una la ETH Zurich fiind câştigătoarea premiului Wilhelm Simon Award şi bursa oferită de Universitatea din Pretoria. Am ales sa merg la Pretoria – şi acest lucru a însemnat foarte mult în dezvoltarea mea profesională. De asemenea, reuşita la Academia Naţională de Muzică nu m-a îndepărtat de chimie, din contră am simţit că ambele fac parte din viaţa mea şi de aceea le practic pe amândouă.

Capital: Care sunt calităţile pe care o femeie de succes trebuie să le posede şi care ar fi lucrurile pe care ar trebui să le ocolească pentru a face carieră?
Raluca-Ioana van Staden: Cred că orice om de succes, indiferent că este femeie sau barbat trebuie să fie înzestrat cu anumite calităţi cum ar fi profesionalism, perseverenţă, aspiraţie spre culmi înalte şi să caute soluţii simple la probleme complexe.

Capital: Cât de dificil este pentru o femeie să găsească echilibrul între timpul petrecut  la serviciu și timpul petrecut cu familia?  
Raluca-Ioana van Staden: Pentru mine este destul de greu pentru că de multe ori ambele părţi au nevoie urgent de atenţia mea. În cercetare munca nu se poate face numai în 8 ore şi de cele mai multe ori este nevoie să lucrez şi acasă şi în zilele libere şi în concediu. Încerc să petrec cât mai mult timp cu copiii mei Maria şi Freddy mai ales că acum avem o pasiune comună – pianul; cântăm la patru maini, îi îndrum atât cât timpul îmi permite, le sunt alături când cânta undeva şi la concursuri. 

Capital: Ce sfaturi v-au ajutat la începutul carierei şi de la cine le-aţi primit?
Raluca-Ioana van Staden: Sfaturile au fost primite de la profesorii mei, de la părinţii mei, toate având ca numitor comun: să încerc imposibilul şi să găsesc soluţii simple la problemele complexe.