“La ora actuală, am intrat într-o discuţie sterilă cu statul pe tema reducerii TVA. Din punctul meu de vedere, este o greşeală să reduci TVA la fructe şi legume, înainte de a o reduce la carne. Din punctul meu de vedere, cel mai corect este ca reducerea să se facă la tot sectorul alimentar, pentru că dacă nu vom vorbi, luni întregi vom face experimente şi există o regulă: totdeauna când închizi un punct din care se scot banii, se deschid altele. Dacă vrei să închizi toate punctele, deschizi tot. Deci, un TVA pe industria alimentară se face pe tot. S-a făcut o reducere pe pâine, care aduce foarte mulţi bani, dar nu-mi pot permite spun că aia e mai importantă decât cealaltă. Decizia de reducere a TVA este una politică. Noi, industria, facem, nu luăm decizii", a spus Minea.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta anunţa că Executivul are în vedere, ca un pas următor după reducerea TVA la grâu, pâine şi produse de panificaţie, să fie scăderea TVA la legume-fructe şi produsele bio, iar la carne şi la produsele din carne o astfel de măsură ar putea fi luată în calcul în 2015.

Potrivit datelor prezentate recent de către reprezentanţii din industria cărnii din România – Federaţia Naţională PRO AGRO, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne şi produse din carne, iar România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. Franţa, Croaţia, Polonia Cipru au TVA de 5% la alimente, iar Marea Britanie, Irlanda şi Malta 0%, restul ţărilor înregistrând un nivel între 6% şi 21%. AGERPRES