Dupa Sfanta Maria, numarul celor care sunt interesate de oferta de rochii de mireasa creste. Magazinele de profil sunt concentrate, de regula, in centrul marilor orase. De exemplu, in inima Capitalei (de la Piata Universitatii pana la Piata Unirii) sunt peste zece magazine sau buticuri care au expuse rochii de mireasa.
Se vinde marfa din import sau din productia caselor de moda autohtone pentru toate gusturile si buzunarele. Creatorii sunt de parere ca, de la sezon la sezon, rochiile care necesita un volum mare de munca dispar una cate una. Locul lor este luat insa de produse realizate din materiale de calitate si cu croieli simple.
In ceea ce priveste modelul, rochiile oferite spre vanzare pot fi clasice, nonconformiste, agresive si mai moderne, chiar sexi. Potrivit discutiilor purtate cu vanzatorii de rochii, cele mai solicitate rochii sunt cele din tafta, voal, dantela si atlas. De regula, pretul unei rochii expuse este cuprins intre 800.000 si 2.000.000 lei. Daca se doreste realizarea pe comanda, atunci pretul urca simtitor. Exista insa si exceptii. La casa de moda Adeline (langa magazinul Cocor), preturile produselor expuse sunt aceleasi cu cele ale rochiilor realizate la comanda. Pe deasupra, comanda poate fi onorata in cateva zile. „Cand o clienta se hotaraste asupra unui model aflat in vanzare, facem imediat modificarile necesare in atelierul de creatie, care se afla in spatele magazinului. Atunci cand avem solicitari din provincie, facem eforturi pentru a onora comanda dupa maximum o proba si, daca este posibil, o finisam a doua zi”, spune Ana Brad, director la casa de moda Adeline.
Complexitatea rochiei determina pretul
Realizarea unei rochii la comanda presupune studierea de catre viitoarele mirese a unor cataloage cu modele si a tesaturilor existente. Majoritatea materialelor si accesoriilor existente in prezent pe piata sunt aduse din import. Astfel, dupa ce s-au ales modelul si materialele, se calculeaza pretul rochiei. Accesoriile si tipul materialului folosit influenteaza in mare parte pretul rochiei. Aceasta poate fi gata in cateva zile sau in cateva saptamani, termenul depinzand de complexitatea modelului. Pe langa factorii prezentati, gradul de aglomerare a caselor de moda poate creste timpul de executie. Acesta ajunge la maximum, in sezonul nuntilor (dupa Pasti, dupa Sf. Maria). De aceea, este recomandat ca lansarea comenzii sa se faca cu minimum o luna inainte de nunta.
De altfel, ultima proba trebuie sa fie planificata cu trei-patru zile inainte ca mireasa sa ajunga in fata altarului, pentru ca retusiera sa aiba timp pentru corectarile finale, daca este cazul. Casele de moda care se respecta ofera consultanta in ceea ce priveste modelul care se potriveste cel mai bine in functie de corpul viitoarei mirese.
Cataloagele sau revistele de moda sunt o sursa de inspiratie pentru confectionarea unei rochii de vis. De cele mai multe ori insa pretul este mult prea mare pentru a realiza pe comanda modelul ales. In astfel de cazuri, se poate cauta o rochie ultimul racnet, de inchiriat. De exemplu, Salonul Gabriela (editorul revistei Mireasa) inchiriaza rochii marca Eddy K (din Italia) la preturi cuprinse intre 1.250.000 si 2.500.000 lei. Pretul unei rochii oferite spre inchiriere poate ajunge la 600 USD. Firma comercializeaza coronite, voaluri, pantofi si bijuterii, de asemenea, din import.

Aurelian Buliga