Printre copacii si hatisurile de pe una din insulele lacului Herastrau
s-au stabilit cativa pescari culesi parca dintr-un cadru din Delta Dunarii. Insula, mult apreciata pe vremuri de indragostitii care cautau in timpul plimbarii cu barca o clipa de relaxare in mijlocul naturii, a devenit casa pentru cativa temerari.
Pentru obisnuitii zonei nu mai este nici o curiozitate cand, navighand pe langa respectiva insula, privesc pescarii care isi intind navoadele la uscat sau isi fac siesta la masa din fata casei.
Robinsonii moderni dotati cu luntre profesionale si tot tce este necesar unor adevarati lipoveni pot fi admirati seara, cand ies sa isi faca „turul” obisnuit pe apele calme ale Herastraului sau in drumul lor catre oras. Oameni dintr-o bucata, raspund raspicat tuturor curiosilor ce se intereseaza care le este rostul: „Pazim pestele din lac”.
Misterul nonconformistilor pescari de pe lacul Herastrau este risipit chiar de Drumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), care ne-a explicat ca de cativa ani a concesionat lacul pentru a dezvolta afaceri cu peste.
„Am concesionat lacul pe 25 de ani si platesc bani grei la Primarie pentru el. Pana acum am pus puiet de 430 de milioane de lei, din care s-a recuperat ceva. Insa cred ca mai mult au castigat braconierii decat mine, chiar daca am paznici angajati pe lac”, ne explica presedintele LPF. In afara de afacerile desfasurate pe „apa”, Dumitru Dragomir mai castiga si de pe urma a trei vapoare de agrement si a doua terase, toate aflate tot in jurul Herastraului; de aceste afaceri se ocupa fiul sau. „Fiecare vapor a costat 100.000 USD. Doua dintre ele au fost complet, renovate insa castigurile si valoarea contractului cu administratorii lacului sunt date confidentiale”, a incheiat Dumitru Dragomir.
Incercand sa aflam daca locul ales de „paznicii de peste” pentru a-si construi stabilimentul are o baza legala, am ajuns la directorul Administratiei Lacurilor din Bucuresti, Virgil Carstea. Cum incercarile de a intra in contact cu acesta au esuat in mod repetat, cativa angajati s-au aratat dispusi sa lamureasca situatia. „Contractul cu dl Dragomir este avantajos pentru noi. Pe de o parte, pentru ca nu trebuie sa mai avem grija pestelui, pe de alta parte, pentru ca Administratia castiga bani frumosi de pe urma acestei afaceri. In plus, o parte din peste este fitofag, acest fapt creand avantajul ca se curata fundul lacului, scapandu-ne pe noi de o grija enorma. Insula pe care s-au stabilit pescarii cred ca face parte din contractul cu Administratia”, ne-a explicat un domn care sustine ca munceste in cadrul acesteia de mai mult de 25 de ani.
Nici pescarii nu s-au aratat prea dispusi sa vorbeasca. Ei si-au luat foarte in serios meseria si nu ne-au permis nici macar sa atingem suprafata insulei, explicandu-ne ca daca facem acest gest platim cu pielea, ori trebuie sa venim cu un sef.