Roberto Azevedo a precizat că OMC a decis să-şi reducă prognozele din cauză că la începutul anului se aştepta ca Uniunea Europeană să-şi revină în al doilea trimestru, însă în prezent estimează că UE îşi va reveni în al treilea trimestru.

În primul său discurs în calitate de director general al OMC, brazilianul Roberto Azevedo a cerut celor 159 de state membre ale organizaţiei să relanseze rapid negocierile comerciale globale ameninţate de protecţionism şi acorduri regionale. “Lumea crede că am uitat cum se negociază. Suntem văzuţi ca fiind paralizaţi. Este esenţial să aducem un nou suflu în negocieri. Este în joc viitorul sistemului comercial multilateral. Cele care au cel mai mult de pierdut sunt statele cele mai mici şi mai vulnerabile”, a spus Roberto Azevedo.

Statele membre ale OMC, organizaţie care stabileşte regulile comerţului mondial, au lansat negocierile din cadrul aşa-numitului ciclu Doha cu prilejul summitului care a avut loc în 2001 în Qatar. Obiectivul este deschiderea pieţelor şi eliminarea barierelor comerciale, precum subvenţii şi taxe excesive. Însă discuţiile s-au blocat rapid pe fondul disputelor dintre China şi Uniunea Europeană, precum şi dintre India şi SUA. O conferinţă ministerială a OMC este programată a avea loc în luna decembrie în Bali.
Desemnat la începutul lunii mai drept succesor al lui Pascal Lamy la conducerea OMC, Azevedo reprezintă Brazilia în cadrul acestui for internaţional începând din anul 2008. Azevedo este primul sud-american care va conduce OMC de la crearea organizaţiei în 1995.
Sursa: Agerpres